Cronici Înapoi

Andrei Ioniță, Ioana Cristina Goicea și Daria Tudor - concert cameral extraordinar la Bruxelles, de Ziua Națională a României

Publicat: miercuri, 30 Noiembrie 2022 , ora 20.35

Sub semnul Zilei Naționale, la Bruxelles a avut loc miercuri, 30 noiembrie 2022, concertul cameral extraordinar "Moștenitorii României Muzicale", pe care l-au susținut în fața unei săli arhipline trei dintre cei mai valoroși tineri interpreți de muzică clasică de la noi: violoncelistul Andrei Ioniță, violonista Ioana Cristina Goicea și pianista Daria Tudor.

Publicul de la Muzeul Instrumentelor Muzicale a putut asculta un program plasat între românesc și universal, cu două creații de George Enescu (Sonata op. 6 pentru pian și vioară și Sonata op. 26 nr. 2 pentru violoncel și pian) și cu o pagină de Ludwig van Beethoven - Trioul op. 70 nr. 1 pentru vioară, violoncel și pian, o ultimă lucrare ce figurează pe un album pe care artiștii l-au lansat cu această ocazie, apărut la Editura Casa Radio. Ca bis a fost oferită "Bagatelă pentru Andra" de Dan Popescu, partenerul Radio România Muzical din partea Rotary Club Pipera. A prezentat colega noastră Cristina Comandașu.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român de la Bruxelles, la inițiativa Radio România Muzical, cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Belgiei, al Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, al Delegației Permanente a României la NATO și al Clubului Rotary Pipera din București.

Același concert cameral devine cadoul de Crăciun oferit de Radio România Muzical publicului bucureștean, care este așteptat la Sala Radio duminică, 18 decembrie 2022, ora 19.00. Bilete disponibile în rețeaua iabilet.ro.

Andreea Păstârnac, ambasadoarea României în Regatul Belgiei: "Putem să spunem că a fost cel mai bun concert de Ziua Națională, într-un loc special - Muzeul Instrumentelor Muzicale, loc semnificativ pentru ceea ce înseamnă art deco la Bruxelles și în Europa. Trei tineri extraordinari, deja cunoscuți în Belgia și cunoscuți publicului internațional, au putut să ne aducă pe marele Enescu în fața noastră, să-l facă să retrăiască alături de un public de prieteni, un public românesc, dar și un public belgian."

Hans Waege, intendantul Orchestrei Naționale a Belgiei, a fost și el prezent la concert: "Am fost, fără îndoială, impresionat de concert. E, de fapt, chiar prima dată când ascult Sonata a II-a pentru violoncel a lui Enescu live și sunt, într-adevăr, mișcat de muzica ei. Există atât de mult colorit, atât de mult clarobscur acolo. A fost emoționant și consider că și ceilalți din sală au simțit la fel. Cei prezenți au fost foarte interesați de ea. Să asculți această sonată nu e despre plăcerea audiției, ci despre simțire, despre a fi condus într-o lume a culorilor timbrale. Există și multă suferință în substanța Sonatei a II-a, trebuie să spun, dar rezonează cu tine, cu umanitatea din noi, trăiești în timp ce se cântă! Desigur, are și o dimensiune optimistă. Simți prin ea suferința care e un element la ordinea zilei acum, din păcate, pentru că Ucraina este aproape de această lume. Transmite multă suferință și radiază umanitate și e exact ce vrem să existe în sufletele noastre, să nu uităm care e realitatea, să rămânem oameni, să ne amintim că trebuie să fim acolo pentru a-i ajuta pe ceilalți, pe cei care au nevoie de asta. Am fost, de asemenea, tușat de mesajul european al programului. Cred că e esențial azi să înțelegem care ne sunt valorile, iar Trio-ul de Beethoven... muzical, sigur că am avut parte de interpreți excepționali, dar a fost pentru mine nu numai frumusețe, ci și deosebit de intens totul, să simt cum acești tineri artiști români evoluează. Pe doi dintre cei trei îi știam foarte bine; pe Ioana Cristina Goicea și pe Andrei Ioniță, care a colaborat deja ca invitat cu Orchestra Națională a Belgiei de două ori. Este minunat să-i văd din nou aici. Felicitări pentru organizare și pentru ceea ce faceți pentru muzică! E important să susținem asemenea mesaje la Bruxelles. Sunt sigur că vom mai colabora împreună."

Liliana Țuroiu, directoarea ICR Bruxelles: "În numele echipei Institutului Cultural Român de la Buxelles, urez tuturor românilor La mulți ani! de ziua noastră, de Ziua României. Ce pot să spun despre acest concert... o sală plină, un public entuziast, foarte mulți parteneri din spațiul belgian, dar și români din comunitatea românească, alături de mulți copii care au ascultat cu mare atenție, cu mare plăcere acest concert. Sunt atât de onorată pentru că, în urmă cu puțin timp, așa cum am spus și la deschiderea acestui eveniment, pe 1 decembrie 2019, George Enescu alături de operele lui Brâncuși expuse la Bozar umpleau sălile acestui extraordinar edificiu. Iar astăzi, pe o scenă emblematică pentru Bruxelles, avem din nou excelență românească. A fost extraordinar pentru noi toți."

"Mă numesc Alice Toma. Sunt profesor de limbă, literatură, cultură și civilizație românească la Universitatea Liberă din Bruxelles. A fost o liniște absolută. Au fost multe emoții. Au fost lacrimi de emoție, nu doar emoții trăite pe interior. Emoțiile ajung până la fereastra sufletului."

Dominique Nasta, prima româncă membră a Academiei Regale a Belgiei: "Am fost foarte impresionată mai ales pentru că nu mă așteptam. A fost o surpriză. Eu scriu foarte mult despre muzică. Nu sunt muziciană, dar am scris foarte mult în articole, în capitole, și acum chiar o să apară un capitol despre muzica în comunism în filmele românești între anii '50 și anii '80. Deci, sunt extrem de receptivă și talentul extraordinar și ceea ce face doamna Țuroiu aici, la Institutul Cultural Român, toată emulația care în Belgia m-a ajutat foarte mult în parcursul meu și în motivările mele, și în alegerile mele. Am spus asta și la Academie, și totdeauna m-am referit bineînțeles la originile mele."

Alain Brisy, membru Rotary Club Bruxelles: "Concertul a fost deosebit de interesant. Sunt membru Rotary în Belgia. Mi s-a părut impresionant să văd tânăra generație interpretând atât de frumos, dar, în același timp, cu atâta rigoare și autenticitate. Nu cunoșteam deloc muzica lui Enescu înainte, așa că am descoperit-o cu acest prilej și a fost, într-adevăr, o surpriză extraordinară. Îl cunosc pe unul dintre organizatorii evenimentului și a fost, fără îndoială, unul cu totul deosebit, acela de a aduce împreună comunități belgiene și românești."

Andrei Rhoe: "Pentru concert am venit special. A fost foarte frumos și foarte bine organizat. Beethoven e Beethoven, Enescu e mai... cum să spun... trebuie să gândești. La Beethoven nu trebuie să gândești, Beethoven e simplu și direct."

"Cătălin Ioan e numele meu - cetățean român, rezident belgian de aproximativ un an. Excepțional! Mă așteptam la o calitate așa de ridicată. Am văzut marca Radio România, prietenii mei de la Clubul Pipera... mă așteptam să iasă ceva foarte frumos. Sunt convins că și belgienii care au fost prezenți în seara asta au apreciat în egală măsură."

"Gabriel Apostu sunt. A fost nemaipomenit. Nemaipomenit și prin artiștii pe care i-ați adus, de mare viitor, în creștere, pe unii i-am mai văzut și prin alte părți. Ați amintit și de domnul Măcelaru; l-am văzut la Bozar, aici, dirijor al Orchestrei din Paris. Nemaipomenit! Deci, iată că avem cu ce ne mândri. Mă bucuram să văd o transpunere și a Mioriței pe coarde, dar și o virtuozitate nemaipomenită a celor care au cântat. Lucrez la Comisiua Europeană. Comunitatea românească din Belgia e cea mai numeroasă după francezi în Belgia și atunci mă întreb de ce nu avem mai multă popularizare. De la comisie, eu mai am un coleg care a venit aici cu copiii. Eu am venit că m-au invitat din România. Poate că ar trebui făcut ceva aici, în Bruxelles, pentru oamenii din Belgia, penru că altminteri e păcat."

"Mă cheamă Adrian Sorin și sunt aici de câțiva ani, adică aproape 60. Foarte frumos! Mi-a plăcut foarte, foarte mult și am găsit că interpretarea a fost foarte interesantă. Cred că e foarte important să fie și astfel de evenimente, pentru că, din nefericire, ce se aude la televizor... nu e niciodată vorba despre cultură și despre lucrurile frumoase care există în România."



Reportaj realizat de Cristina Comandașu și Ștefan Costache