Evenimentele săptămânii Înapoi

Andreas Brantelid în recital - live de la München, marți 4 aprilie, la 'Scena europeană'

Publicat: vineri, 31 Martie 2017 , ora 10.07

Recitalul transmis în direct din Studioul 2 al Radiodifuziunii bavareze ne oferă ocazia să-l cunoaștem pe violoncelistul Andreas Brantelid, un star al generației de 30 de ani, care are la activ evoluții camerale cu nume legendare precum Daniel Barenboim, Gidon Kremer, Joshua Bell, Vadim Repin, Nikolaj Znaider și Paul Badura-Skoda.

Andreas Brantelid are o individualitate pregnantă și carismă în abordarea repertoriului clasic pentru violoncel, sunt argumentele juriului de la Concursul Internațional "Carl Nielsen" unde, în noiembrie 2015, i-a acordat Marele Premiu. Astăzi, în pofida vârstei, este considerat unul dintre cei mai de succes și importanți artiști din Scandinavia.

În stagiunea actuală violoncelistul născut la Copenhaga a debutat cu orchestre renumite ca "Suisse Romande" din Geneva, Filarmonica din Rotterdam și pregătește un amplu turneu în China, unde va fi solistul Orchestrei Filarmonicii din Londra. Cu o agendă încărcată și o carieră concertistică de peste 16 ani, Andreas Brantelid sondează într-un fel aparte și teritoriul cameral, așa cum l-a îndrumat celebrul profesor Franz Helmerson.

La München îl are partener pe pianistul norvegian Christian Ihle Hadland, cu care în prima parte va prezenta pagini beethoveniene: 7 Variațiuni WoO 46 în Mi bemol major pe o temă din opera "Flautul fermecat" de Mozart, 12 Variațiuni op.66 în Fa major pe o tema din opera "Flautul fermecat" de Mozart și Sonata nr. 1 op.5 în Fa major. Afișul recitalului este completat de piesa Basmul de Leos Janáèek și Sonata nr.2 op.81 în la minor de Nikolai Miaskovski.

Un program consistent și ofertant vă invit să urmăriți la Radio România Muzical, marți 4 aprilie de la ora 21.00.

Monica Cengher