Agenda de concert Înapoi

Amphitrio - What Freedom Sounds Like - lansare de album și turneu internațional

Publicat: luni, 2 Septembrie 2024 , ora 16.44

Trio-ul de jazz contemporan Amphitrio anunță cu entuziasm lansarea proiectului What Freedom Sounds Like. Proiectul, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cuprinde turneul internațional, desfășurat în perioada 14 octombrie - 21 noiembrie, cu ocazia lansării noului album Amphitrio, Timelines, precum și o serie de workshop-uri educative în școlile din România,și se va încheia cu realizarea unui documentar care va surprinde aspecte din turneu și interacțiunea trupei cu publicul și artiștii invitați.

Proiectul Amphitrio What Freedom Sounds Like areca scop marcarea împlinirii a 35 de ani de la eliberarea din regimul comunist și, implicit, celebrarea aceluiași număr de ani de libertate a expresiei artistice. Astfel, turneul din cadrul proiectului constă într-o serie de concerte live cu un program cu compoziții proaspete de pe noul album al trio-ului, Timelines. Alcătuit din piese cu influențe din folclorul a opt tări fost comuniste (România, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Slovacia, Cehia, Polonia,Germania), albumul urmărește promovarea identității naționale a acestora prin evidențierea autenticității și unicității fiecăreia. Concertele se vor desfășura atât în țările menționate, precum și în Austria, Danemarca și Azerbaidjan, în vederea conștientizării traumei colective și a reliefării multiculturalității europene. Alături de Amphitrio vor urca pe scenă, în calitate de invitați, artiștide renume precum Nicolas Simion,Michael Acker, Ilko Gradev, Marius Ungureanu, Nicu Patoi, Răzvan Florescu, Sebastian Burneci, Cătălin Milea, Mihail Grigore, Blue Noise.

La nivel național, proiectul cuprinde, de asemenea, desfășurarea, în șase școli din România, a unei seriide workshop-uri educative și interactive, care combină muzica înscrisă pe album cu elemente și noțiuni istorico-culturale, dar și cu un laborator de creație muzicală, în scopul înțelegerii de către tineri a impactului pe care contextul istoric l-a avut asupra culturii naționale. Ultimul pas va fi marcat prin publicarea unui material documentar care să răspândească mai departe în spațiul media imagini de pe parcursul desfășurării întregului proiect.

Concertele din cadrul turneului se vor desfășura în următoarele orașe:

14.10 - București, România

16.10 - Timișoara, România

17.10 - Cluj, România

18.10 - Brașov, România

21.10 - Baku,Azerbaidjan

23.10 - Budapesta, Ungaria

24.10 - Viena, Austria

26.10 - Viena, Austria

27.10 - Cracovia, Polonia

29.10 - Brno, Cehia

30.10 - Bratislava, Slovacia

01.11 - Berlin, Germania

02.11 - Frøstrup, Danemarca

03.11 - Aalborg, Danemarca

05.11 - Mönchengladbach, Germania

06.11 - Köln, Germania

08.11 - Belgrad, Serbia

09.11 - Sofia, Bulgaria

21.11 - București, România

Toate informațiile privind locațiile și desfășurarea concertelor din cadrul turneului Amphitrio - What Freedom Sounds Like sunt disponibile pe pagina web https://www.amphitrio.com/amphitour-2024 și vor fi actualizate constant pe platformele Facebook https://www.facebook.com/profile.php?id=100094213143902 și Instagram https://www.instagram.com/amphitrio. Accesul la evenimente va fi stabilit și anunțat de fiecare locație în parte, în limita locurilor disponibile.

Amphitrio este un proiect de jazz contemporan inițiat în anul 2020, avându-i în componență pe pianistul și compozitorul Andrei Petrache, basistul Mike Alex și percuționistul Philip Goron, instrumentiști cu o fundație solidă în muzica clasică și alternativă. Povestea din spatele acestui trio vorbește despre prietenie, despre plăcerea de a cânta și de a improviza într-o formulă bine sudată, indiferent de faptulcă fiecare dintrecei trei activează simultan în multiplealte proiecte.

Repertoriul Amphitrio conține piese originale scrise de Andrei Petrache într-o zonă a jazz-ului modern, cu influențe din jazz-ul nordic contemporan și culori balcanic-orientale, dar și amprente din heavy rock și muzicăelectronică. Prin lansareacelor două albumede debut,

"Points" și "Seasons" (2023), Amphitrio a început să exploreze tot mai multe subgenuri ale domeniului electro-groove, continuând astfel să își extindă orizontul creativ, iar odată cu lansarea celui de-al treilea album muzical, "Timelines" (2024), trio-ul își lărgește și mai mult aria stilistică.

Până în prezent cei trei au concertat la festivaluri de renume precum Jazz in the Park (2022, 2023, 2024), Gărâna Jazz Festival (2024),JazzX (2023), Sepsi Jazz&Blues Festival(2022, 2024), OradeaFestifall (2023), JazzCave(2023, 2024), Waha Festival (2024),Jazz On The Rooftop (2024), Vadoo Fest (2024) și au susținut zeci de alte concerte de jazz, atât în București, cât și în țară. Printre realizările trio-ului se remarcă obținerea premiului pentru Cea Mai Bună Compoziție la Concursul Jazz in the Park (2023).

Turneul internațional What Freedom Sounds Like (co-finanțat de Administrarea Fondului CulturalNațional), derulat în lunile octombrie-noiembrie 2024, este prima apariție a trio-ului pe scenele de jazz din Europa și Asia. Amphitrio concertează în Berlin, Baku, Viena, Bratislava, Brno, Belgrad, Sofia, Budapesta, Cracovia, Aalborg, Köln, Frøstrup, Mönchengladbach.

Andrei Petrache (pian), dublu licențiat în Compoziție Clasică și Dirijat Orchestră, și absolvent al programului de masterat Stil și Limbaj Compozițional din cadrul Universității Naționale de Muzică din București, este, în prezent, doctorand și cadru didactic asociat la aceeași instituție. Lucrările sale au obținut peste 30 de premii la competiții naționale și internaționale de compoziție, fiind interpretate în orașe importante din Europa și Asia. De asemenea, a obținut multiple premii în contextnațional și internațional și din calitatea de pianist, activitatea sa din ultimul timp fiind orientată spre scena de jazz. Colaborările sale includ artiști de renume precum Nicolas Simion,Sorin Romanescu, CătălinMilea și alții,precum și numeroase alte proiecte de jazz și muzicăalternativă. Până acum,Andrei a evoluatpe scene din Europa, Asia șiAmerica de Nord.

Alexandru (Mike) Marin (contrabas și bass electric), a absolvit Facultatea de Compoziție, Muzicologie si Pedagogie Muzicală - secția Compoziție Jazz din cadrul Universității Naționale de Muzică din București. De-a lungul timpului, acesta a obținut premii la diverse competiții și a acumulat o vastă experiență concertistică, atât ca solist, cât și ca membru în orchestră, în România și în Europa. În prezent, Mike colaborează cu orchestre recunoscute precum BucharestJazz Orchestra, Big Band Radio și Orchestra Simfonică București (OSB), dar și cu artiști de renume precum Nicolas Simion, Sorin Zlat, Mircea Tiberian, Sebastian Burneci, Cătălin Milea, Simona Strungaru și alții, fiind totodată implicat și în proiectele Norzeatic și Qinta Spartă, Sebastian Burneci Quintet și Răzvan Florescu Quartet.

Philip Goron (tobe) este absolvent al Facultății de Interpretare Muzicală, secția Percuție, de la Universitatea Națională de Muzică din București, și al programului de studii Young Masters la Universitatea de Muzică și Artă a Spectacolului din Viena (MDW). În 2023, Philip a fost distins cu bursa Yamaha pentru Interpretare Muzicală - Percuție și cu Bursa de Excelență oferită de Universitatea de Muzică din București. Actualmente, el activează atât în domeniul muzicii clasice, cât și în cel al world music și jazz.Astfel, Philip colaborează ca percuționist cu orchestrele unor instituții de prestigiu precum Filarmonica George Enescu, Opera Comică pentru Copii și TeatrulNațional de Operetă și Musical din București. De asemenea, este activ ca toboșar în proiectede world music și jazz, printre care Mădălina Pavăl Orchestra, Luiza Zan Quintet și Răzvan Florescu Quartet.