ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Agenda de concert Înapoi

ALEXANDRU TOMESCU va cânta MENDELSSOHN pe vioara STRADIVARIUS Elder-Voicu, concert transmis LIVE de la SALA RADIO

Publicat: luni, 19 Aprilie 2021 , ora 11.59

ALEXANDRU TOMESCU va interpreta pe celebra vioară STRADIVARIUS Elder-Voicu unul dintre cele mai cunoscute și mai des interpretate în întreaga lume concerte de vioară compuse vreodată: Concertul în mi minor, ce poartă semnătura lui FELIX MENDELSSOHN.

Miercuri, 21 aprilie, de la 19.00, veți urmări LIVE de la SALA RADIO acest eveniment prezentat de Orchestra de Cameră Radio, transmis pe conturile de Facebook, dar și pe calea undelor. Concertul este o creație revoluționară pentru timpurile în care a fost compus și pune la încercare virtuozitatea solistului încă de la primele acorduri. Mendelssohn a conceput lucrarea pentru bunul său prieten, violonistul Ferdinand David, care a și cântat-o la premiera absolută din 1845, la Leipzig.

Concertul de la Sala Radio va fi dirijat de JÓZSEF HORVÁTH. În partea a doua a programului veți asculta o lucrare rar interpretată, dar extrem de frumoasă: Simfonia în Re Major, creație a compozitorului ceh JAN VOŰÍ©EK (1791 - 1825). Acesta și-a construit o parte din drumul său muzical în Viena, unde l-a cunoscut pe Beethoven (pe care îl admira foarte mult) și pe Schubert, care i-a devenit foarte bun prieten. Singura sa simfonie este compusă la doar 30 de ani, din cei 34 de ani de viață de care s-a bucurat.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical - în streaming live pe Internet, pe site-urile www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro, și pe paginile de FACEBOOK Orchestrele și Corurile Radio și Radio România Muzical.

ALEXANDRU TOMESCU este solist concertist al Orchestrelor Radio România, din anul 2002. A obținut burse de studii în SUA și Elveția. Printre numeroasele competiții naționale și internaționale câștigate se numără : Concursul "Paganini" (Genova, 1995), Concursul "Marguerite Long - Jacques Thibaud" (Paris, 1999) și Concursul "George Enescu" (1999).

A concertat sub bagheta unor dirijori importanți, între care Kurt Masur și Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianiști precum Valentina Lisitsa și Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées.

Alexandru TOMESCU a câștigat - în noiembrie 2018 - pentru a treia oară, în urma concursului național, dreptul de a cânta pe vioara STRADIVARIUS Elder-Voicu pentru următorii 5 ani, până în 2023. Vioara a fost folosită timp de patru decenii de către marele violonist Ion Voicu. Turneul Internațional Stradivarius este unul dintre proiectele sale de succes, cu sute de concerte, în zeci de localități din țară și străinătate, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viața muzicală românească.

Cariera artistică a dirijorului JÓZSEF HORVÁTH este legată în primul rând de Opera Națională Română Cluj-Napoca și de Opera Maghiară din același oraș. Ca dirijor invitat, acesta a condus orchestrele filarmonicilor din țară, a fost aplaudat la pupitrul Orchestrei Naționale Radio, Orchestrei de Cameră Radio și Orchestrei Simfonice RTVE din Madrid și a dirijat, de asemenea, la Opera Națională București, Opera Națională Iași, Opera Națională Timișoara, Opera Brașov, Opera Națională din Budapesta. A fost inițiatorul și directorul artistic al Festivalului Internațional Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj, în 2011. La Gala Premiilor Operelor Naționale din 2016, i s-a acordat "Premiul pentru cel mai bun dirijor", pentru premierele derulate sub bagheta sa la cele două opere clujene.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.