Evenimente Înapoi

Alexandru Tomescu și celebrul concert de Mendelssohn la Sala Radio

Publicat: luni, 12 Octombrie 2015 , ora 12.44

Vineri, 16 octombrie, ora 19.00, Alexandru Tomescu - solist al Orchestrelor și Corurilor Radio și unul dintre cei mai cunoscuți violoniști români, care se bucură de privilegiul de cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu - susține primul său concert în noua stagiune a Sălii Radio! De asemenea, evenimentul prezentat de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Mihail Agafița - prim dirijor și director artistic al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale a Republicii Moldova - vă propune o întâlnire specială cu repertoriul simfonic ceh. Veți asculta două partituri semnate de cei mai mari compozitori ai Cehiei: Vltava - celebra compoziție a lui Smetana, "părintele" muzicii cehe și Simfonia a VIII-a de Dvoűák, considerat cel mai popular compozitor ceh.

Seara se va deschide cu Vltava (Bedrich Smetana) - cea mai cunoscută parte a suitei de șase poeme simfonice intitulate Má vlast ("țara mea natală"), fiecare poem fiind o descriere a locurilor, istoriei și legendelor din regiunea Boemiei. Lucrarea pe care o veți asculta la Sala Radio, cunoscută și sub titlul său german Die Moldau, este un superb tablou muzical al unuia dintre cele mai mari râuri din Boemia, urmând imaginar traseul de la izvoare spre vărsare, prilej de a evoca muzical scene de viață sătească, imaginea ruinelor și castelelor din Boemia, obiceiuri populare din regiune și imaginea orașului Praga prin care trece Vltava.

În interpretarea lui Alexandru Tomescu, veți asculta apoi una dintre cele mai apreciate partituri pentru vioară: Concertul în mi minor pentru vioară și orchestră semnat de Mendelssohn, o frumoasă lucrare a repertoriului romantic. Evenimentul se va încheia cu Simfonia a VIII-a, creație a celuilalt mare compozitor ceh - Antonin Dvoűák - partitură dirijată la premiera absolută de la Praga, din 1890, chiar de Dvoűák și concepută cu prilejul alegerii sale în cadrul Academiei de Știință, Literatură și Arte din Boemia.

Alexandru Tomescu a evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât și alături de Orchestra Națională Radio, pe scena Sălii Radio, dar și peste hotare, în turnee în Europa și Asia. Alexandru Tomescu a concertat în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc. Turneul Stradivarius, conceput în jurul viorii de colecție pe care cântă, este un eveniment anual care l-a purtat pe tânărul violonist de nenumărate ori în întreaga țară. A interpretat cele trei mari Integrale ale repertoriului pentru vioară solo - cele 24 de Capricii de Niccolò Paganini, cele Șase Sonate de Eugène Ysaÿe și cele Șase Sonate și Partite de Johann Sebastian Bach - turneele fiind urmate de o lansare de DVD sau CD, produse discografice ce s-au bucurat de un mare succes.

Mihail Agafița a asigurat, în decursul a 20 ani, conducerea muzicală pentru circa 500 concerte simfonice și spectacole de operă și balet alături de orchestre din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Ucraina și Belarus și a luat parte la diverse turnee în Grecia, Portugalia, Italia, Franța, Malta și Tunisia. Momente importante ale carierei sale sunt reprezentate de colaborarea cu Orchestra Filarmonicii din Moscova, precum și de participarea în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu" (București, 2011), la pupitrul Filarmonicii "Transilvania" din Cluj. Printre ansamblurile care s-au bucurat de prezența la pupitru a dirijorului Mihail Agafița se numără: Orchestrele Naționale ale Republicii Moldova din Chișinău și Republicii Belarus din Minsk, Orchestra de Cameră Radio București, orchestrele Filarmonicilor din România, Pori Sinfonietta - Finlanda, Owensboro Symphony Orchestra, Ohio University Symphony Orchestra - SUA, Teatrele de Operă și Balet din Chișinău, Teatrul de stat al baletului pe gheață St. Petersburg - Rusia ș.a.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.