Interviuri Înapoi
Alexandru Tomescu în campania 'Români pentru o lume'
Alexandru Tomescu este artistul care a creat o revoluție în modul în care este percepută muzica clasică în România, grație unor proiecte unicat. A concertat pe cele mai mari scene ale lumii, dar și în orașe românești unde nu există stagiuni permanente de muzică clasică. Și-a pus talentul în susținerea unor cauze sociale, cântând pentru nevăzători, copii hipoacuzici, pentru natură sau case de patrimoniu. Din 2012 Alexandru Tomescu este susținător special al Fundației Hope and Homes for Children România; tot atunci a fost desemnat Ambasador al Bunăvoinței de Guvernul Republicii Coreea. Astfel, celebrul violonist român nu a rămas indiferent nici la mesajul campaniei noastre "Români pentru o lume".
De ce ați ales să vă alăturați campaniei "Români pentru o lume", inițiată de Fundația Sergiu Celibidache?
M-a atras foarte mult inițiativa voastră de a le arăta tinerilor că soluția de a scăpa de problemele din România nu este să fugi în Occident. Sigur, cineva care își dorește să studieze peste granițe are ce învăța acolo, dar ideal este să revină în România și să aplice aici tot ce a asimilat în timpul studiilor. E greu la prima vedere, dar recompensele nu întârzie să apară. Eu unul așa am simțit. România a mai trecut de altfel prin momente din acestea. Însăși Revoluția de la 1848 a pornit grație unor tineri entuziaști care se întorseseră de la studii din străinătate și care voiau să alinieze România la valorile occidentale. Cred că țara noastră are nevoie de o explozie de entuziasm din partea tinerilor. Ceva trebuie schimbat; trebuie să pornim la drum conștienți că există obstacole, însă satisfacția de a le fi surmontat nu se compară cu nimic.
Prin "vocea" dumneavoastră, în această campanie, se dorește încurajarea românilor să își urmeze visul indiferent de segmentul cultural în care activează, inspirându-se din exemplul pe care activitatea dvs. profesională îl oferă. Ce sfaturi aveți pentru cei care doresc să vă calce pe urme?
De-a lungul vieții au fost câteva lucruri simple, pe care nu le-am pierdut din vedere, care m-au ajutat foarte mult: entuziasmul, încrederea deplină în ceea ce îmi doresc și motoarele turate la maxim ca să finalizez ce mi-am propus. Nu de puține ori se întâmplă să te lovești de opreliști, dar pe mine acestea mă motivează și mai mult, prin faptul că mă provoacă să le depășesc.
În ultimii ani, cu precădere în România, educația pare să aibă un rol tot mai secundar în formarea unui individ. Pe cine găsiți răspunzător pentru acest fapt?
Sincer, nu îmi pun această problemă. Cred că ne pierdem prea mult timp încercând să găsim vinovați, în loc să venim cu o soluție viabilă care să ne ajute să depășim problema. Și oricum într-o chestiune ca aceasta este greu de găsit un țap ispășitor. Educația deficitară cred că este rezultatul îmbinării mai multor factori: nefinanțarea corespunzătoare a acestui sistem, unele valori greșite promovate excesiv - toate acestea au abătut puțin atenția de la ce ar trebui să urmărim. Important este să învățăm să gestionăm toată informația în așa fel încât să avem o educație performantă. Oricum, ar fi injust să vedem doar tarele educației, dacă ar fi fost 100% nefuncțională nu am fi avut atâția tineri olimpici, cuceritori de medalii la cele mai importante competiții din lume. Sigur, acești copii merită mai mult decât se face pentru ei, dar e încurajator că ei există în jurul nostru.
Ce soluții vedeți pentru combaterea acestei situații? Societatea actuală nu le oferă decât în mici doze, insuficiente, din păcate…
Cred că este esențial să ne păstrăm o doză importantă de optimism și să avem încredere că pornind de la gesturi mici, vom ajunge să schimbăm întreaga față a societății. Când spun gesturi simple, mă refer la acele lucruri mici care deși insesizabile, ne fac ziua mai frumoasă: să zâmbim când ne adresăm cuiva, să ne enervăm mai puțin (sau deloc!) în trafic, să încercăm să fim mai toleranți, să încercăm să abordăm ziua mai puțin încruntați. Când mă aflu pe stradă, văd în dreapta și în stânga oameni cu figuri încrâncenate, grăbiți, supărați… Știu că viața devine din ce în ce mai grea pentru noi toți, dar sunt sigur că totul ar deveni mai tolerabil dacă am încerca să zâmbim mai des.
Pentru astfel de români precum Alexandru Tomescu a luat naștere "Români pentru o lume", campania națională de responsabilitate socială inițiată de Fundația Sergiu Celibidache. E rândul tău să pui România pe hartă!
Despre campanie
"Români pentru o lume" reprezintă un omagiu adus marilor personalități românești ce au adus mândrie și glorie României, peste tot în lume și aduce în atenția fiecăruia dintre noi pe conaționalii noștri care, prin activitatea lor, rămân nemuritori. Finalitatea acestei campanii o constituie organizarea unui concurs național online (pe www.romanipentruolume.ro și pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume) de tribut adus culturii sau unei personalități anume, prin care oameni din domenii diferite ale culturii se vor putea înscrie astfel încât să dedice o pictură, o compoziție, o sculptură, un poem etc. În urma unui vot de specialitate și prin votul sponsorilor, cei selectați vor merge în finală, unde vor fi jurizați de către un juriu de specialitate și de către public. Câștigătorii vor primi burse de studiu în România și în străinătate.
Campania se desfășoară online, la adresa www.romanipentruolume.ro și pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume, unde puteți găsi mai multe detalii despre acest nou proiect cultural al Fundației Sergiu Celibidache.
Biografie Alexandru Tomescu
Un om. O vioară. Aceste două coordonate sunt suficiente pentru a crea un Univers. Iar când omul este Alexandru Tomescu, iar vioara este un Stradivarius, se naște un Univers locuit de creaturi sonore fascinante care se desprind din culoare și densitate sonoră, toate menite să subjuge publicul aflat în sală.
Alexandru Tomescu a dovedit că poate îmblânzi orice formă de muzică, mai ales după proiectul "Paganini - înger sau demon", care a marcat un hotar în cariera lui. A fost momentul în care violonistul și-a regândit identitatea și care marchează o cotitură radicală în drumul pe care Alexandru Tomescu a pornit acum câțiva ani, acela spre schimbarea percepției existente în România asupra muzicii clasice. Într-adevăr, de când a revenit în țară, după studii în Elveția cu Tibor Varga și Statele Unite ale Americii cu Eduard Schmieder, Alexandru a dorit să demonstreze că muzica clasică este o fereastră spre armonia cu sine și cu celălalt, o lume deschisă tuturor și că fiecare merită șansa de a o explora.
După o mai mult decât fructuoasă carieră realizată în Europa și în lume, presărată cu succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées - Paris, Carnegie Hall - New York sau Metropolitan Arts Centre - Tokio, sub bagheta unor maeștri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, Alexandru a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naționale de muzică clasică, realizate exclusiv din fonduri private. A înțeles că neconvenționalul, ca îmbinare între profesionalism și inovație este cheia pentru a atinge publicul larg, drept pentru care a devenit protagonistul unor evenimente-pilot în lumea muzicală românească: a cântat pe Stradivarius într-o stație de metrou, pentru a dovedi că există o însemnată receptivitate pentru muzica de calitate; a cântat într-o pădure pentru a milita împotriva exploatării iraționale a domeniului forestier. A cântat în fața unei case în ruine, pentru a stopa distrugerea clădirilor aflate în Patrimoniul Național. A cântat cu scopul adunării de fonduri pentru Asociația Nevăzătorilor din România sau pentru protezarea auditivă a copiilor cu deficiențe de auz.
Este printre primii artiști care și-a făcut o misiune clară din a purta mesajul muzicii clasice în orașe românești în care nu există filarmonici. Este suficient ca numele său să apară pe un afiș pentru ca biletele să se epuizeze cu zile întregi înainte de evenimentul respectiv.
Alexandru Tomescu nu se rezumă doar la a cânta în fața publicului său, ci cultivă un dialog intens cu acesta, fie de pe scenă, explicând ce cântă, fie prin interviurile pe care le acordă la televiziunile și radiourile de specialitate și nu numai. Fie că vocea se aude la Radio România Muzical sau la Radio Guerrilla, fie că vorbele sale sunt tipărite în Dilema Veche sau în revista Viva!, el explică ce înseamnă să fii artist în România secolului XXI, ce surse îi hrănesc inspirația și de ce muzica clasică merită o șansă.
Angajamentul pe care și l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în septembrie 2007, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi unul din cele mai bine conservate Stradivariusuri. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfășurate în România și în lume, numele violonistului și al viorii sale au devenit sinonime perfecte.
Născut într-o familie de muzicieni, la 15 septembrie 1976, Alexandru consideră că muzica a fost prezentă în viața sa încă dinainte să vină pe lume. Studiile sale au început la Liceul de Muzică "George Enescu" (1883-1995), din capitală, cu prof. Mihaela Tomescu, au continuat la Conservatorul din București (1995-19999), cu profesorul Ștefan Gheorghiu, urmate apoi de Southern Methodist University, Dallas, Texas cu profesorul Edward Schmieder (2000) și Ecole Superieure de Musique, Sion, Elveția cu profesorul Tibor Varga (2001).
Preocuparea sa pentru muzica de cameră s-a materializat în colaborări cu numeroși artiști români și străini: pianistul Horia Mihail și Toma Popovici, violoncelistul Răzvan Suma etc. De asemenea, din 2011, Alexandru Tomescu ocupă poziția de prim-violonist în cadrul Cvartetului "Ad Libitum", după ce predecesorul său, Adrian Berescu, a pierit într-un accident. "Ad Libitum" este unul dintre cele mai valoroase și longevive ansambluri românești, cu premii importante cucerite la concursuri de prestigiu și cu apariții discografice semnalate de revistele de specialitate occidentale.
Alexandru a susținut concerte și recitaluri în peste 29 de țări (Albania, Anglia, Austria, Bulgaria, Cipru, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Costa Rica, Elveția, Filipine, Finlanda, Franța, Germania, Israel, Italia, Japonia, Macedonia, Olanda, Republica Cehă, Republica Moldova, Polonia, România, Rusia, Turcia, Ucraina, Ungaria, S.U.A., Noua Zeelandă) în cele mai importante săli și teatre din lume: Sejong Theater (Seul, Coreea de Sud), Concertgebouw (Amsterdam, Olanda), Théâtre des Champs Elysées (Paris, Franța), Teatrul Châtelet (Paris, Franța), Berliner Philharmoniker (Berlin, Germania), Sala Mare a Conservatorului din Moscova (Rusia), Metropolitan Art Center (Tokyo, Japonia), Centrul Cultural din Filipine (Manila, Filipine), Cerritos Arts Center (Los Angeles, Statele Unite ale Americii).
Pentru activitatea sa artistică extraordinară Alexandru Tomescu a fost distins cu nenumărate premii internaționale, de menționat fiind: Premiul I la Concursul Internațional "George Enescu", București, Premiul II "Yehudi Menuhin" SACEM, Premiul Special pentru cel mai bun recital la concursul "M. Long-J. Thibaud", Paris, Premiul II "Tibor Varga", Sion - Elveția; Premiul IV "Pablo Sarasate, Pamplona - Spania, Premiul III la Concursul Internațional de Muzică din Viena - Austria; Premiul I, Phenian - Coreea de Nord; Premiul I "Jeunesses Musicales", București, Premiul II (premiul întâi nu sunt acordate) "Niccolo Paganini", Genova - Italia, Premiul I "Kloster Schöntal", Schöntal, Germania; Medalia UNICEF, Parma - Italia, Premiul I și Marele Premiu titlul de laureat "J. Kocian", Republica Cehă; Rudolf Neudorfer Award", Berlin, Germania; Premiul I absolut "Rovere d'oro", San Bartolomeo, Italia și Premiul I absolut "Citta di Stresa", Stresa, Italia.
În prezent, Alexandru Tomescu este solist concertist permanent al Orchestrei Naționale Radio București (din 2002), cariera sa însumând o serie de concerte alături de dirijori renumiți precum Horia Andreescu, Garry Bertini, Philippe Entremont, Christoph Eschenbach, Valery Gergiev, Kurt Masur, Jin Wang sau Maxim Vengerov.
Peste tot pe unde a cântat, Alexandru Tomescu a confirmat măreția talentului său, iar presa mondială i-a dedicat pagini întregi de aprecieri, însă un citat relevant, care deși se referă la un singur concert pe care Alexandru Tomescu l-a susținut în Noua Zeelandă, poate fi extins la întreaga sa carieră: "Alexandru Tomescu scoate o muzică nemaipomenită din Capriciile de Paganini, evidențiind contraste, lăsând fiecare frază să trăiască și să respire. M-am așteptat la o seară cu șampanie spumoasă, însă Alexandru Tomescu a servit whiskey" (David Larsen - Metro Magazine, Noua Zeelandă).