Interviuri Înapoi

Alexandru Tomescu continuă să dea viață viorii Stradivarius

Publicat: marți, 19 Noiembrie 2013 , ora 13.42

Alexandru Tomescu a câștigat pentru a doua oară dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702. Artistul a fost ieri, 18 noiembrie 2013, sigurul participant la concursul organizat de Ministerul Culturii și Filarmonica "George Enescu" în vederea obținerii dreptului de a cânta pe vioara amintită pentru următorii cinci ani, până în 2018. Despre concurs ne vorbește violonistul Alexandru Tomescu:


«A fost un concurs foarte greu, fiindcă la fel ca și acum șase ani - în 2007, s-au cerut foarte multe piese, toate în variantă integrală. Chiar făcusem o socoteală că, interpretând integral programul de concurs, puteam să cânt timp de o săptămână câte un concert sau un recital, cu alt program în fiecare zi. A fost vorba de patru concerte pentru vioară și orchestră, cinci sonate - dintre care două de Enescu, a II-a și a III-a - și cinci capricii de Paganini.

Din juriu au făcut parte muzicieni foarte cunoscuți din România; este vorba despre domnul Nicolae Licareț - directorul artistic al Filarmonicii "George Enescu", dirijorul Christian Badea, violoniștii Daniel Podlovski și Varujan Cozighian.

Mă bucur foarte mult că am ocazia de a continua în următorii cinci ani proiectele pe care le-am început deja. Mă refer aici la Turneul Stradivarius și la acțiunile caritabile care sunt legate direct de această vioară și, mai mult decât atât, vreau să merg încă mai departe decât am făcut-o până acum, prezentând proiecte încă și mai îndrăznețe.»