Agenda de concert Înapoi

Albumul "Cello Inspirations. Marin Cazacu • Violoncellissimo" (Editura Casa Radio) prezentat la Ateneul Român

Publicat: joi, 6 Octombrie 2022 , ora 13.47


Editura Casa Radio invită publicul meloman la Ateneul Român, duminică, 9 octombrie, la un eveniment editorial: apariția celei de-a doua ediții a albumului Cello Inspirations. Marin Cazacu •Violoncellissimo. La finalul concertului susținut împreună cu ansamblul Violoncellissimo, în cadrul Turneului Național Clasic la puterea a treia, îndrăgitul violoncelist Marin Cazacu va oferi autografe în rotonda centrală a Ateneului. Ora de începere a concertului este 19.00.

Albumul Cello Inspirations. Marin Cazacu •Violoncellissimo stă sub semnul diversității și al asocierilor stilistice inedite. E un traseu sonor care pornește din epoca barocă a lui Händel, trece, prin modernismul lui Șostakovici, la tango-ul argentinian reimaginat de Piazzolla și ajunge la versiunile inedite ale pop-rock-ului - AC/DC, Europe sau Queen - până la interpretarea motivelor folclorice românești.

Chiar din titlu, "Cello Inspirations", se subînțelege mesajul acestui album. Mi-am dorit foarte mult să includ, alături de piese selectate din repertoriul ansamblului "Violoncellissimo", o piesă care mi-a marcat, aș putea spune, destinul. Este vorba de Aria lui Lenski din opera "Evgheni Oneghin" de P.I. Ceaikovski, în varianta originală, pentru voce de tenor și orchestră.

Celelalte lucrări incluse în album sunt înregistrări din concertele ansamblului "Violoncellissimo", de la Ateneul Român și de la Sala Radio, unele cu studenții mei în formulă de 14 violoncele, pian și percuție, altele din proiectul unic, cu orchestra alcătuită din cei 100 de violonceliști din întreaga țară, orchestră dirijată de maestrul Cristian Mandeal.

Proiectul "Violoncellissimo", pe care l-am început în urmă cu 30 de ani alături de studenții mei, a pornit din dorința de a le dezvolta acestora creativitatea colectivă și de a apropia mai mult ascultătorii de muzică, indiferent de gen, prin abordarea unui repertoriu divers, de la muzica clasică la cea de divertisment, jazz și rock simfonic și chiar folclor.

"Violoncellissimo" este cea mai entuziasmantă experiență profesională pe care am trăit-o până acum. Prin acest album, doresc ca publicul să descopere imensa noastră bucurie de a cânta împreună, cu gândul că muzica este sursa celor mai profunde și înflăcărate emoții umane. (violoncelistul Marin Cazacu)


Albumul "Cello Inspirations. Marin Cazacu, Violoncellissimo - ediția a II-a" este disponibil la librăria Editurii Casa Radio din str. Temișana nr. 31, București și prin comandă online pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro). De asemenea, poate fi achiziționat de la partenerii de distribuție, inclusiv librăriile Humanitas și Cărturești.