Evenimente Înapoi

Alăturare 'incendiară': Mozart versus Salieri și Cristian Măcelaru alături de Alexandru Tomescu, pe scena Sălii Radio!

Publicat: luni, 16 Februarie 2015 , ora 11.37
Doi compozitori al căror destin artistic este legat prin relația conflictuală descrisă (în formă ficționalizată) în celebra piesă de teatru "Amadeus" (și în pelicula cinematografică omonimă) - MOZART și SALIERI - și doi muzicieni români de mare valoare - dirijorul CRISTIAN MĂCELARU și violonistul ALEXANDRU TOMESCU - se întâlnesc pe scena Sălii Radio!

Vineri, 20 februarie 2015, ora 19.00, alături de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, îl veți aplauda așadar pe CRISTIAN MĂCELARU, dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia, cu o frumoasă carieră în special în S.U.A și în Canada și pe violonistul ALEXANDRU TOMESCU, solistul Orchestrelor și Corurilor Radio, care are privilegiul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu.

Repertoriul serii este construit pe baza alăturării "incendiare" între Concertul nr. 2 în re major pentru vioară și orchestră creat de MOZART și Sinfonia Veneziana, semnată de contemporanul său, compozitorul italian ANTONIO SALIERI, între cei doi artiști spunându-se că ar fi existat o mare rivalitate artistică. Creațiile lui Salieri au intrat într-un con de umbră până în sec. XX, când faima sa a fost "recreată" de piesa de teatru "Amadeus", semnată de dramaturgul Peter Shaffer și devenită extrem de cunoscută grație ecranizării regizorului Miloč Forman.

Veți asculta de asemenea și una dintre cele nouă simfonii beethoveniene - Simfonia a VII-a - dirijată la premiera absolută de la Viena (8 decembrie 1813) de BEETHOVEN însuși, concertul respectiv fiind unul caritabil pentru soldații răniți în bătălia de la Hanau. Deși Beethoven considera că această simfonie este una dintre cele mai reușite lucrări ale sale, părerile muzicienilor și ale criticilor au fost extrem de diverse.

Cu o activitate dirijorală în plină ascensiune, CRISTIAN MĂCELARU și-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiași orchestre, fiind distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award pentru merite deosebite. A studiat la Universitatea Rice și a obținut diploma de master pentru dirijat. Având și formație de violonist, Cristian Măcelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutând la Carnegie Hall cu aceeași orchestră. Cristian Măcelaru a fost invitat să dirijeze Orchestra Simfonică din Chicago pentru a-l înlocui pe Pierre Boulez.

Stagiunea 2011-2012 a inclus colaborări cu Orchestra Simfonică din Houston și Baltimore, Civic Orchestra din Chicago, precum și cu Orchestra Philadelphia, în prezent fiind dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia. Cristian Măcelaru colaborează în mod curent cu Orchestra Métropolitain din Montréal, Orchestrele Simfonice din Washington, Seattle, Toronto, Baltimore. De asemenea, Cristian Măcelaru a debutat cu succes alături de Orchestra Simfonică din Gothenburg, Suedia.

ALEXANDRU TOMESCU a evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât și alături de Orchestra Națională Radio, pe scena Sălii Radio, dar și peste hotare, în turnee în Europa și Asia. Concerte de Mozart, Bruch sau Mendelssohn printre altele, susținute de Alexandru Tomescu alături de cele două ansambluri, s-au materializat în înregistrări lansate de către Editura Casa Radio.

Alexandru Tomescu a concertat în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc.

Turneul Stradivarius, conceput în jurul viorii de colecție pe care cântă, este un eveniment anual care l-a purtat pe tânărul violonist de nenumărate ori în întreaga țară. A interpretat cele trei mari Integrale ale repertoriului pentru vioară solo - cele 24 de Capricii de Niccolò Paganini, cele Șase Sonate de Eugène Ysaÿe și cele Șase Sonate și Partite de Johann Sebastian Bach - turneele fiind urmate de o lansare de DVD sau CD, produse discografice ce s-au bucurat de un mare succes.

Pasionat în egală măsură de muzica de cameră, Alexandru Tomescu a evoluat mai întâi în Romanian Piano Trio (2005-2010), iar din 2011 este prim violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu, cu o istorie de peste 25 de ani.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com. Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 și 44 până la stația "Radio România" - Piața Virgiliu (Str. Berzei la intersecția cu Știrbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteți de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere - Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Știrbei Vodă, Bdul. Eroilor, Calea Plevnei, Bdul. Dinicu Golescu - autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.