Cronici
Înapoi
Acorduri atemporale - Experiențe fără vârstă la Festivalul de Muzică Veche din Miercurea-Ciuc

Acorduri atemporale - Experiențe fără vârstă la Festivalul de Muzică Veche din Miercurea-Ciuc
După nouă zile de aprofundare muzicală, întâlniri și împlinire sufletească, Festivalul de Muzică Veche din Miercurea-Ciuc s-a încheiat oficial duminică seara, pe 13 iulie 2025. Ediția din acest an a fost construită în jurul moștenirii bogate lăsate de Johann Sebastian Bach. Seria de evenimente nu a oferit o experiență deosebită doar iubitorilor muzicii vechi, ci a reușit să atragă și un public mai larg. Muzica acestui geniu născut acum 340 de ani și decedat acum 275 de ani rămâne extrem de actuală, purtând în ea multiple mesaje - spirituale, artistice, umane și intelectuale -, transformând astfel acest festival nu doar într-o sărbătoare muzicală, ci și într-una spirituală și comunitară pentru Miercurea-Ciuc și împrejurimile sale.
Pe parcursul festivalului s-au desfășurat 22 de evenimente în 12 locații, dintre care 17 concerte, cu aproximativ 250 de artiști din 8 țări diferite. Pe lângă programul muzical de înaltă calitate, o importanță deosebită a avut-o conferința susținută de Steffen Schlandt, care a dezvăluit nu doar structura muzicală a Missei în si minor de Bach, ci și contextul său spiritual și istoric, în fața unui public numeros. Oferta festivalului a inclus, de asemenea, activități pentru copii, o zi renascentistă dedicată celor mici și o seară de dansuri tradiționale, toate acestea având scopul de a introduce generațiile tinere în universul muzicii vechi și atmosfera epocilor trecute.
Le mulțumim tuturor artiștilor pentru momentele muzicale de o frumusețe și înălțare imposibil de redat în cuvinte, pentru dedicația lor artistică, stilul interpretativ expresiv și sonoritatea unică care au îmbogățit această ediție a festivalului. Menționăm aici, nominal, artiștii și formațiile:
Ansamblul Baroc Transylvania (RO, CH), Carmina Renascentia (RO), Orchestra Barocă din Cluj (RO, HU, CH, DE, DK), Concerto Spiralis (RO, HU, NL, CH), István Kónya (HU), Codex (RO), Soma Salat-Zakariás și Joan Boronat Sanz (CH), Noémi Karácsony și Paul Cristian (RO), Cipriana Smărăndescu (IT, foto), Mira Glodeanu și Sempre (BE, RO), Baroque Festival Orchestra (RO, HU, DE, foto), Corul de cameră Lux Aurumque (RO, foto), Corul Bach al Bisericii Negre din Brașov (RO, foto), Musica Historica (HU), Orchestra Barocă Allegra (RO), Corul de cameră Laudate (RO).
Un moment cu totul special a fost interpretarea monumentală a Missei în si minor de Johann Sebastian Bach, realizată de Baroque Festival Orchestra, Corul de cameră Lux Aurumque și Corul Bach al Bisericii Negre din Brașov. Sub bagheta lui Steffen Schlandt, corul format din 100 de membri - multilingv și multiconfesional - și orchestra alcătuită din 34 de muzicieni au oferit nu doar o experiență muzicală, ci și una profund spirituală, devenind o punte între comunități, naționalități și religii. Această interpretare a oferit o trăire transcendentă, ieșită din comun, care va rămâne în istoria festivalului. Pentru că muzica este limbajul universal al păcii, al apartenenței și al înălțării sufletești. Muzica înalță.
Parte integrantă a Festivalului de Muzică Veche este și Universitatea de Vară de Muzică Veche, care și-a deschis porțile pentru a 17-a oară în fața tinerilor muzicieni interesați de acest domeniu. În perioada 5-11 iulie, participanții și-au împărtășit cunoștințele, experiențele și pasiunea muzicală, explorând și interpretând tradițiile bogate și stilurile variate ale muzicii vechi. Gândirea muzicală colectivă, desfășurată timp de aproape o săptămână, a fost încununată de un concert final deschis publicului. În cifre: 8 cursuri de măiestrie, 4 cursuri deschise tuturor participanților, 2 workshopuri de instrumente, 14 profesori, 2 corepetitori, 4 traducători și 40 de studenți din 3 țări.
Mulțumim din suflet tuturor reprezentanților mass-media, partenerilor, prestatorilor de servicii, artiștilor, profesorilor, elevilor, personalului însoțitor, traducătorilor, cursanților și voluntarilor care au răspuns chemării muzicii lui Bach și care, prin munca lor dedicată, au contribuit la aducerea acestui univers muzical special mai aproape de public. Și, bineînțeles, mulțumiri din inimă publicului nostru, care și în acest an a susținut festivalul cu inimi deschise, cu atenție înțelegătoare și cu prezență entuziastă.
Ne revedem anul viitor pentru că muzica veche este eternă, mai ales la Miercurea Ciuc!
Angéla Ferencz, managerul Centrului Cultural Județean Harghita și directorul Festivalului de Muzică Veche Miercurea Ciuc
Ignác Filip, directorul artistic al Festivalului de Muzică Veche Miercurea Ciuc
András Szabó, consilierul artistic al Festivalului de Muzică Veche Miercurea Ciuc
Sursa: Arhiva CCJH (Centrul Cultural Județean Harghita) - foto: Szigeti Vajk István, OCTOPUS.