Se întâmplă la Radio România Înapoi

A cântat pentru Regina Elisabeta a II-a și sosește la Sala Radio - pianistul britanic Martin James Bartlett

Publicat: luni, 4 Decembrie 2023 , ora 13.11

Miercuri, 6 decembrie (de la ora 19:00) aveți ocazia să ascultați la Sala Radio una dintre cele mai emoționante partituri semnate de Mozart: Concertul nr. 20 pentru pian și orchestră. Lucrarea va fi interpretată de Orchestra de Cameră Radio, cu participarea a doi invitați speciali din Marea Britanie.

Evenimentul va fi dirijat de Jonathan Bloxham, aflat recent la pupitrul unor ansambluri ca Royal Philharmonic Orchestra - Londra, Orchestra Simfonică din München, Salzburg Mozarteum, London Mozart Players. Dirijorul britanic a preluat poziția de director muzical al Teatrului Luzerner - Lucerna, Elveția, începând cu stagiunea 2023/24.

Solist este tânărul pianist Martin James Bartlett. Acesta a avut un succes timpuriu în cariera sa, fiind câștigătorul premiului BBC Young Musician of the Year în anul 2014. Acest lucru a dus la colaborări cu BBC Symphony Orchestra, BBC Scottish Symphony Orchestra, Bournemouth Symphony Orchestra și Ulster Orchestra și, în 2015, și-a făcut debutul la celebrul festival londonez BBC Proms interpretând Gershwin - Rhapsody in Blue, alături de Royal Philharmonic Orchestra. Anul următor, a cântat la slujba dedicată celei de-a 90-a aniversări a Reginei Elisabeta a II-a.

Lucrarea pe care o veți asculta la Sala Radio este unul dintre cele cunoscute concerte pentru pian semnate de Amadeus. Beethoven însuși admira mult lucrarea și a interpretat-o. Toți marii compozitori romantici de mai târziu - Brahms, Liszt, Ceaikovski, Rahmaninov - și-au construit propriile partituri pentru pian având ca reper această creație. Dramatismul, forța de expresie și intensitatea emoțională exprimată în acest concert sunt unice între lucrările mozartiene de acest gen.

La o zi după premiera de la Viena a lucrării (în februarie 1785), Haydn, cel mai apreciat compozitor consacrat la vremea aceea, i-a spus lui Leopold Mozart (tatăl genialului Amadeus): "Vă spun în fața lui Dumnezeu și cu toată sinceritatea că fiul dvs. este cel mai mare compozitor pe care îl cunosc (…)".

Seara de la Sala Radio va debuta cu Eclogue pentru pian și orchestră de coarde, lucrarea compozitorului britanic Gerald Finzi și se va încheia cu Simfonia a 4-a de Beethoven.

Dirijorul britanic Jonathan Bloxham are o afinitate naturală pentru operă și și-a făcut debutul la Festivalul de la Glyndebourne în 2021, dirijând patru reprezentații sold-out ale operei Luisa Miller, cu London Philharmonic.

Cariera sa de dirijor a fost lansată atunci când a preluat funcția de dirijor asistent la City of Birmingham Symphony Orchestra, în perioada 2016-2018. A fost apoi invitat de Paavo Järvi să dirijeze un concert de vară cu Deutsche Kammerphilharmonie, care a dus la un proiect de înregistrare și apoi la concerte la Bremen și la Elbphilharmonie Hamburg.

În iulie 2022, Martin James Bartlett a fost laureat al premiului inaugural Prix Serdang, distincție acordată de către pianistul austriac Rudolf Buchbinder care includea un recital la Villa Serdang, în Elveția.

Momente importante ale stagiunii 2022/23 ale tânărului pianist au inclus apariții la festivaluri importante, precum Festival International de Piano de La Roque d'Anthéron, Rheingau Musik și Turku Music Festival, precum și concerte cu Royal Philharmonic Orchestra și un turneu în Marea Britanie cu Sinfonia din Londra. Martin James Bartlett a susținut, de asemenea, recitaluri în săli importante, inclusiv la Konzerthaus - Viena și la Concertgebouw - Amsterdam.

În stagiunea 2021/22, Bartlett a efectuat un turneu european cu ansamblul LGT Young Soloists, interpretând concertul pentru pian Tirol de Philip Glass la Berlin Konzerthaus, Vienna Musikverein și Hamburg Elbphilharmonie, culminând cu un spectacol de gală pentru Prințul și Prințesa de Liechtenstein, la Londra. A debutat, de asemenea, cu Orchestra Filarmonicii din Londra - în martie 2022 și, cu acest prilej, The Times a scris: "performanța care contează este interpretarea splendid de elegantă și tandră a lui Bartlett a Rapsodiei pe o temă de Paganini de Rahmaninov".

Bartlett a pornit în turneul său de debut în S.U.A. în februarie 2022, turneu care a inclus concerte de debut la New York și la The Kennedy Centre - Washington DC. În 2019, albumul său de recital de debut, Love and Death, care explorează aceste teme elementare, de la Bach la Prokofiev, primise recenzii remarcabile în The Times, The Guardian și The Sunday Times.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro - secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online - pe entertix.ro și myticket.ro, dar și în librăriile Cărturești.