Agenda de concert Înapoi

8 violoniști din 6 țări sunt semifinaliști în secțiunea Vioară a Concursului George Enescu 2020

Publicat: marți, 15 Septembrie 2020 , ora 10.27

 

Opt tineri violoniști, din cei 17 concurenți care au participat în a doua etapă a secțiunii Vioară a Concursului Internațional George Enescu 2020, au obținut majoritatea voturilor membrilor juriului pentru a se califica în Semifinală: Gennaro Cardaropoli (Italia), Elvin Hoxha Ganiyev (Turcia/Azerbaidjan), Jeewon Kim (Coreea de Sud), Tassilo Probst (Germania), Tomotaka Seki (Japonia), Valentin Șerban (România), Ayaka Uchio (Japonia) și Jaewon Wee (Coreea de Sud).

Semifinala de Vioară va avea loc pe 17 mai 2021 la Ateneul Român, în București. Finala secțiunii Vioară va avea loc luni, 19 mai 2021, de la ora 18.00, iar Orchestra Filarmonicii George Enescu va fi dirijată de maestrul Wilson Hermanto.

Etapa a II-a Concursului Internațional George Enescu 2020, Secțiunea Vioară, s-a desfășurat online în perioada 11-13 septembrie. Rezultatele au fost anunțate de către președintele juriului Dmitry Sitkovetsky printr-o înregistrare video publicată pe site-ul Concursului luni, 14 septembrie. Acesta a declarat: "În ultimele zile, împreună cu colegii mei din juriu, am ascultat 17 violoniști talentați din 11 țări, care și-au pre-înregistrat repertoriul etapei a doua - un program variat de sonate, piese de virtuozitate și, de asemenea, prima parte a lucrării "Impresii din copilărie" de George Enescu. Doresc să aplaud toți participanții pentru efortul deosebit depus în aceste condiții neobișnuite. Dăruirea și pasiunea lor pentru muzică sunt evidente. Bravo tuturor! Mulțumesc, de asemenea, colegilor mei de juriu, pentru efortul lor de a fi corecți și generoși în acordarea voturilor."

Juriul Secțiunii de Vioară este format din Dmitry Sitkovetsky (Președinte), Remus Azoiței, Koichiro Harada, Silvia Marcovici, Mihaela Martin, Igor Petrushevski, Eduard Schmieder și Krzysztof Wegrzyn.

Este pentru prima dată în istoria Concursului Enescu când primele două etape ale secțiunilor sunt organizate online, această măsură fiind luată pentru a putea derula competiția, în ciuda pandemiei. Pentru a crea o legătură între muzicieni și spectatori, platforma asigură trei butoane cu ajutorul cărora spectatorii pot să aplaude virtual, alegându-și intensitatea și forma reacției. De asemenea, spectatorii pot să scrie mesaje tinerilor muzicieni, pentru a-i încuraja. Accesul la tot conținutul online al Concursului din această perioadă este gratuit. Programul complet este la acest link: https://www.festivalenescu.ro/program.

Mesajul ediției din acest an este "Frumusețe în viață", iar în contextul pandemiei, Concursul Enescu și-a propus să arate că avem cu toții puterea să ne reinventăm, pentru a alege în egală măsură viața și frumusețea.


Concursul George Enescu funcționează ca o platformă internațională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii și de promovare a compozițiilor marelui muzician român în rândul noii generații de artiști din toată lumea, și este, astfel, o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internațional organizat în România. Concursul are patru secțiuni - vioară, violoncel, pian și compoziție - și se situează în top cinci la nivel mondial în peisajul competițiilor de muzică clasică.