ACUM:
10.00
Grădina de... sunete
Marea muzică, dincolo de cuvinte: într-o grădină paradisiacă.
Urmează: 11.55 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 11.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Agenda de concert Înapoi

5 iunie - Gala Aniversară 'Ruxandra Donose 30', pe scena Operei Naționale București

Publicat: marți, 1 Iunie 2021 , ora 17.20

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară "Ruxandra Donose 30" va ajunge pe scena Operei Naționale din București, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.

Avem șansa de a fi contemporani cu mezzo-soprana Ruxandra Donose, o artistă aflată la apogeul unei strălucitoare cariere internaționale, într-un moment de grație artistică în care ne poate dărui interpretări unice, de referință, ale unui minunat repertoriu universal, cu surprinzătoare extensii stilistice. Avem șansa întâlnirii cu o artistă care are dorința de a ne dărui astăzi, în plină putere a expresiei artistice, preaplinul unei experiențe de 30 de ani de prezențe continue pe cele mai mari scene ale teatrelor lirice din toată lumea. Avem șansa de a sărbători, prin persoana mezzo-sopranei Ruxandra Donose, o valoare națională pe scenele din România, pentru împlinirea a 30 de ani de carieră internațională.

Gala aniversară Ruxandra Donose - 30 a mai fost prezentată în aer liber în septembrie la Sibiu, în colaborare cu Filarmonica de Stat din Sibiu și la Iași în colaborare cu Opera Națională din Iași, on line de la Ateneul Român cu Orchestra Națională de Tineret urmând a fi prezentată în 2021 în mai multe orașe din România.

Gala Aniversară "Ruxandra Donose 30" organizată de Opera Națională de Biucurești este unicul eveniment cu public din această serie ce se va desfășura în capitală. Cu acest prilej, Ruxandra Donose, una dintre cele mai recunoscute mezzosoprane ale lumii, va fi prezentă pentru publicul spectator pe scena Operei Naționale București. Personalitate artistică de mare complexitate, Ruxandra Donose este cunoscută pentru roluri importante precum cel al Charlottei din opera "Werther" de Jules Massenet, sau rolul titular din "Carmen" de Georges Bizet. De asemenea, marile scene ale lumii găzduiesc rolurile sale masculine, în travesti, interpretate magistral, precum Cherubino din "Nunta lui Figaro" de W.A. Mozart, Sesto din "La Clemenza di Tito" și Idamante din "Idomeneo".

Ruxandra Donose este deosebit de apreciată pentru timbrul special al vocii și inteligența fantastică în interpretare, însoțite de o sensibilitate și forță de expresie absolut extraordinare.

Anul 1990 a fost unul foarte important pentru cariera sa, a început o bogată activitate pe plan internațional, pe marile scene ale lumii (Berlin, Viena, München, Frankfurt, etc) și a participat la o serie de înregistrări la case de discuri importante din Mannheaim, Hamburg și Frankfurt. În 1996 a evoluat pentru prima oară în Statele Unite ale Americii, la Opera din San Francisco, în "Povestirile lui Hoffmann", de Offenbach. În anul 2002, a fost nominalizată la cea de-a 44-a ediție a Premiilor Grammy, la categoria cea mai bună interpretare, cu lucrararea compozitorului Antonin Dvorak, "Stabat Mater".În anul 2008 a cântat în premiera mondială a operei "The Fly" de Howard Shore, la Theatre du Chatelet din Paris, interpretând rolul feminin principal, Veronica. Anul 2010 i-a adus Ruxandrei Donose patru debuturi de rol importante în operele: "Don Giovenni" de Mozart (rolul Dona Elvira), "Moartea Cleopatrei" de Berlioz, "Orfeu și Euridice" de Gluck (rolul Orfeu, în travesti) și "Il Farnace" de Vivaldi, operă pe care a înregistrat-o pentru compania de discuri EMI Virgin Classics, într-o ambianță specific barocă, alături de un grup de instrumentiști care au cântat pe instrumente istorice.

De-a lungul carierei artistice a colaborat cu unii dintre cei mai mari dirijori ai lumii: Claudio Abbado, Pierre Boulez, Sir Colin Davis, Mariss Jansons, Sergiu Celibidache, Donald Runnicles, Vladimir Jurowski și Zubin Mehta.

A evoluat pe cele mai mari scene ale lumii precum Royal Opera House Covent Garden, the Metropolitan Opera New York, San Francisco Opera, Opera National de Paris, Vienna State Opera, Berlin Staatsoper, Los Angeles Opera, Deutsche Oper Berlin, Teatro Real, Madrid și Tokyo. "Cenușăreasa", "Carmen", "Norma", "Werther", "Cavalerul rozelor", "Idomeneo" sunt opere în care Ruxandra Donose a interpretat cu mare succes roluri principale.

Biletele se pot achiziționa online de pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Pentru a ne bucura în siguranță de fiecare spectacol, reprezentațiile au fost adaptate și nu depășesc o durată de maximum 2 ore, conform normelor oficiale în vigoare. Vă reamintim că purtarea măștii este obligatorie, se va respecta distanțarea socială, iar spectacolul nu are pauză. Accesul în sala de spectacole se va realiza cu o oră înainte de a începe reprezentația, în baza biletului (fizic sau electronic).

Pentru a participa la spectacolele Operei Naționale București vaccinarea NU este obligatorie.