Cronici Înapoi

28 august 2013 - Începe Concursul 'România' de la Tokyo - corespondență din capitala Japoniei

Publicat: miercuri, 28 August 2013 , ora 12.59
Tokyo: un oraș spectaculos, o metropolă care uimește prin curățenie, prin rigurozitate, prin amabilitate, prin lipsa de simetrie, prin jocuri fascinante ale arhitecturilor, prin păstrarea tradițiilor, în ciuda dezvoltării tehnologice.

Mă aflu la Tokyo, pentru că din 28 august 2013, până pe 1 septembrie, pentru al nouălea an consecutiv, în capitala Japoniei se desfășoară o manifestare deja consacrată în spațiul nipon, Concursul Internațional de Muzică Clasică "România".

Evenimentul, organizat de Societatea de Muzică Clasică România din Japonia, prezidată de doamna Kazuko Shimada, se află sub patronajul Ambasadei României în Japonia și a excelenței sale, domnul ambasador, Radu-Petru Șerban. La această competiție, la care Radio România Cultural este partener de cinci ani și la care în acest an oferă un premiu special s-au înscris 116 muzicieni, atrași fiind atât de premiile în bani, cât și de perspectiva susținerii unui turneu în România, țara noastră fiind văzută ca o rampă de lansare europeană.

Concursul are următoarele secțiuni: pian, canto, instrumente de coarde, instrumente de suflat, percuție și ansambluri camerale. Din juriul de specialitate fac parte și doi români, Ulpiu Vlad, vicepreședintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor și subsemnatul.

Până la ora transmiterii acestei corespondențe s-au încheiat evoluțiile participanților la secțiunea instrumente cu coarde. A fost un nivel bun, interpretări cu multă sensibilitate, tipic asiatică, iar din punct de vedere repertorial am observat o apetență a tinerilor muzicieni japonezi pentru lucrări de Ceaikovski, Bach și Ysaye.

Am avut și o surpriză foarte plăcută să ascult o versiune interesantă, solidă, a lucrării lui George Enescu, " Konzertstück". Vreau să mai spun că laureații ediției trecute a competiției vor susține un turneu în țara noastră, în luna octombrie, cântând în spații culturale importante, precum Castelul Peleș - 26 octombrie, concert care va însemna și finalul ediției a III-a a stagiunii "Sunetul Muzicii" sau Sala Radio, pe 28 octombrie.


Sebastian Crăciun