Se întâmplă la Radio România Înapoi

1917. Note de război - un serial simbol, marca Rador

Publicat: joi, 14 Septembrie 2017 , ora 12.32

Pentru a onora Centenarul Marelui Război, Agenția de presă Rador a Radio România îi aduce în atenția dumneavoastră pe participanții și martorii acelor evenimente eroice. Dorim să depășim limitele livrești ale relatării și să vă oferim fragmente autentice din viața de pe front.

În prima lună din 1917 armata noastră operativă care a supraviețuit dezastrului campaniei anului precedent se afla în Moldova, istovită și secătuită, după trei luni de lupte necontenite și retrageri din fața unui inamic puternic. Totuși încrederea în dreptatea cauzei pentru care România intrase în Războiul cel Mare nu se clintise. Țara trebuia scăpată de ocupația străină și trebuia întregită. Se impunea refacerea armatei, readucerea ei în stare de a da lovituri trupelor germane și austriece. Acest lucru s-a întâmplat în iarna și primăvara lui 1917, cu efortul și sacrificiul tuturor românilor și cu ajutor din partea Franței aliate. Rezultatele au fost pe măsură: victoriile impresionante din vară, la Mărăști, Mărășești și Oituz ne-au făcut cinste și au fost spre folosul cauzei comune a aliaților.

Începând de marți, 19 septembrie, într-un nou serial intitulat 1917. Note de război vă oferim mărturii detaliate, impresionante, despre încleștarea de acum un veac de pe fronturile Moldovei. Sunt interviuri realizate cu zeci de ani în urmă, păstrate în Arhiva de istorie orală Radio România și care au o valoare documentară excepțională. Vă invităm să ne urmăriți pe www.rador.ro, secțiunea Istorie Orală. Vă mulțumim!