Agenda de concert Înapoi
13 tineri violonceliști s-au calificat în Etapa a II-a a Secțiunii de Violoncel din cadrul Concursului Enescu 2020
Treisprezece tineri violonceliști din 10 țări dintre cei 54 de concurenți care au participat în prima etapă au obținut majoritatea voturilor membrilor juriului Secțiunii de Violoncel a Concursului Internațional George Enescu 2020, calificându-se astfel în a Etapa a II-a: Margarita Balanas (Letonia), Ștefan Cazacu (România), Amedeo Cicchese (Italia), Sebastian Fritsch (Germania), Jérémy Garbarg (Franța), Anouchka Hack (Germania), Sandra Lied Haga (Norvegia), Jaemin Han (Coreea de Sud), Woochan Jeong (Coreea de Sud), Christine J. Lee (Coreea de Sud), Keisuke Morita (Japonia), Ivan Skanavi (Rusia) și Grace Sohn (Canada).
Etapa I a Concursului Internațional George Enescu 2020, Secțiunea Violoncel, s-a desfășurat online în perioada 30 august - 3 septembrie. Rezultatele au fost anunțate online de către președintele juriului printr-o înregistrare video publicată pe site-ul Concursului vineri, 4 septembrie. Juriul Secțiunii de Violoncel a ediției 2020 a Concursului Enescu este format din David Geringas -Președintele Juriului, Myung-Wha Chung, Leonid Gorokhov, Alexandra Guțu, Frans Helmerson, Arto Noras, Jérôme Pernoo, Meehae Ryo, Tsuyoshi Tsutsumi și Raphael Wallfisch.
În mesajul publicat pe site-ul Concursului, David Geringas, președintele juriului, a spus: „Mulțumesc tinerilor violonceliști care au avut curajul să participe la prima etapă a Concursului, precum și minunaților mei colegi de juriu. Știu că a fost destul de dificil să înregistrați acest program într-o perioadă atât de scurtă în timpul verii. Cu atât mai mult, am fost foarte surprins de cât de ridicat a fost nivelul artistic și tehnic al înregistrărilor voastre. Acest lucru a făcut jurizarea noastră foarte interesantă, dar deloc ușoară.”
Etapa a II-a (eliminatorie) a Concursului Enescu se va desfășura în perioada 5-7 septembrie. Înregistrările vor fi disponibile online pe website-ul Concursului www.festivalenescu.ro pentru iubitorii muzicii clasice începând cu 5 septembrie, de la ora 10.00 (ora României). Rezultatele etapei a II-a vor fi anunțate de către Președintele Juriului pe site-ul Concursului pe 8 septembrie 2020, la ora 20.00 (ora României).
Concurenții selectați în etapa a II-a vor participa la semifinala Concursului care va avea loc pe 13 mai 2021 la Ateneul Român, în București. Finala secțiunii violoncel va avea loc sâmbătă, 15 mai 2021, de la ora 18.00, iar Orchestra Filarmonicii George Enescu va fi dirijată de maestrul Nicolas Altstaedt.
Este pentru prima dată în istoria Concursului Enescu când primele două etape ale secțiunilor sunt organizate online. Pentru a crea o legătură între muzicieni și spectatori, platforma asigură trei butoane cu ajutorul cărora spectatorii pot să aplaude virtual, alegându-și intensitatea și forma reacției. De asemenea, spectatorii pot să scrie mesaje tinerilor muzicieni, pentru a-i încuraja. Reacția publicului la aceste mini-recitaluri va fi transmisă concurenților și juriilor și va fi dată publicității. Iubitorii muzicii pot să și distribuie clipurile preferate pe propriile lor conturi de socializare.
Pentru fiecare dintre primele două etape ale Concursului concurenții au trimis Comitetului de organizare înregistrări ale interpretării lor conform repertoriului ales inițial, iar membrii juriului analizează de acasă. Toate înregistrările trimise de concurenți sunt publicate pe website-ul Concursului www.festivalenescu.ro pentru iubitorii muzicii clasice.
Accesul la tot conținutul online ale Concursului din această perioadă este gratuit. Programul complet este la acest link: https://www.festivalenescu.ro/program.
Ediția 2020 a Concursului Internațional George Enescu, programată să se desfășoare între 29 august și 20 septembrie, a fost reorganizată în două faze distincte: primele două etape ale Competiției se desfășoară organizate în online în luna septembrie, conform calendarului inițial, iar Semifinalele și Finalele fiecărei secțiuni vor fi reprogramate în luna mai 2021, la Ateneul Român din București. Accesul publicului la Gala de Deschidere și la primele două etape este exclusiv online și gratuit, iar spectatorii care au achiziționat bilete și abonamente își vor primi banii înapoi.
Mesajul ediției din acest an este „Frumusețe în viață”, iar în contextul pandemiei, Concursul Enescu și-a propus să arate că avem cu toții puterea să ne reinventăm, pentru a alege în egală măsură viața și frumusețea.
Concursul George Enescu funcționează ca o platformă internațională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii și de promovare a compozițiilor marelui muzician român în rândul noii generații de artiști din toată lumea, și este, astfel, o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internațional organizat în România. Concursul are patru secțiuni – vioară, violoncel, pian și compoziție – și situează în top cinci la nivel mondial în peisajul competițiilor de muzică clasică.