Agenda de concert Înapoi

12 bisuri contemporane prezentate în premieră de pianista Adriana Toacsen în turneul ENCORE

Publicat: luni, 18 Septembrie 2023 , ora 14.40

Între 3 octombrie și 8 noiembrie 2023, pianista Adriana Toacsen va interpreta 12 bisuri contemporane, 8 din ele create în cadrul și la inițiativa proiectului Encore. Turneul se va desfășura în cele mai importante centre culturale ale României - Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și București. Encore este un proiect care promovează muzica contemporană cultă și aduce în centrul atenției miniaturile muzicale, cunoscute popular ca "bisuri", creații sonore compacte și spectaculoase, menite să rămână în memoria afectivă a publicului la final de concert.

În lumea muzicii clasice, bisurile întruchipează surpriza, celebrarea efortului interpretativ și a conexiunii dintre solist și public. Pentru interpret, bisul este momentul de evadare din rigoarea programului de concert, dar și punctul în care își poate etala calitățile tehnice și interpretative.

Inițiat de pianista Adriana Toacsen și organizat de asociația Art&Co, proiectul Encore își propune să îmbogățească repertoriul de bisuri, să pună în valoare compozitorii români, dar și să descopere noi talente. Din programul turneului, format din 12 lucrări muzicale, patru sunt compoziții deja existente, patru au fost comandate special în cadrul proiectului, și ultimele patru sunt câștigătoare ale Concursului Național Encore, adresat tinerilor compozitori români cu vârsta de până în 30 de ani. Cele 12 lucrări ale proiectului vor fi înregistrate și vor fi disponibile publicului în format audio și tipărit, prin editarea unui volum de partituri. Autorii lucrărilor sunt: Dan Dediu, Șerban Marcu, Diana Rotaru, Cătălin Crețu, Cristian Bence-Muk, Sabina Ulubeanu, Gabriel Malancioiu, Sebastian Androne-Nakanishi, Irina Perneș, Andrei Petrache, Andrei Virgil Popescu și Rubin Szabó Bázsa Lovász.

Adriana Toacsen (foto) este absolventă a Universității Naționale de Muzică București, instituție în cadrul căreia este cadru didactic din anul 2003. A apărut în fața publicului în diverse ipostaze, în concerte cu orchestra, recitaluri solo sau în formații camerale și și-a dedicat, în ultimii ani, o mare parte a timpului susținerii muzicii contemporane.

Programul concertelor:

3 octombrie, ora 19.00 - Filarmonica Brașov, Sala Patria, Brașov

14 octombrie, ora 19:00 - Colegiul Academic, Sala Mare, Cluj Napoca

17 octombrie, ora 19:00 - Sinagoga din Cetate, Filarmonica "Banatul", Festivalul Internațional "Remus Georgescu", Timișoara

26 octombrie 2023, ora 17:00 - Sala "Eduard Caudella", Casa Balș, Festivalul Muzicii Românești, Iași

8 noiembrie 2023, ora 19:00 - Filarmonica "George Enescu", Sala Mică, Festivalul Internațional Meridian, București

Mai multe informații despre proiect sunt disponibile pe
https://www.facebook.com/concursEncore și pe https://encoremusic.ro/, o platformă care include interviuri exclusive cu muzicienii implicați în proiect, dar și un jurnal interactiv de interpret care va debuta odată cu primul concert al turneului și care va pune în discuție aspecte ale procesului creativ.