Evenimentele săptămânii Înapoi

100 de ani de la înființarea Radiodifuziunii Cehe

Publicat: marți, 19 Septembrie 2023 , ora 10.55


Luni, 25 septembrie, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Praga va susține un concert ce marchează aniversarea a 100 de ani de la prima transmisiune a Radiodifuziunii Cehe. Concertul pe care îl vom transmite în direct pe frecvențele Radio România Muzical, începând cu ora 21.00, este organizat de instituția pragheză în colaborare cu Festivalul Internațional "Antonín Dvoűák" de la Praga și se desfășoară sub bagheta lui Petr Popelka.

Concertul pentru pian nr. 1 în re minor de Johannes Brahms este primul opus pe care îl vom putea asculta, o pagină de proporții impresionante pentru o lucrare concertantă - solist va fi pianistul britanic Paul Lewis, un muzician apreciat la superlativ pentru integrala sonatelor de Beethoven, astfel că repertoriul brahmsian îi este, cu siguranță, apropiat.

Vítìzslav Novák a semnat cea de-a doua lucrare din programul serii: Poemul simfonic "De profundis". Născut în 1870, s-a stins din viață în 1949, fiind considerat un important exponent al modernismului ceh. S-a numărat printre elevii lui Antonín Dvoűák, iar în catalogul creației sale recunoaștem influențe diverse, de la impresionism și până la post-romantismul lui Richard Strauss. Titlul se referă la traducerea latină a Psalmului 130 (Psalmul 129 în Biblia Ortodoxă), versiune în care primul verset este "De profundis clamavi ad te Domine."

Tot un titlu de inspirație sacră poartă și ultima piesă din programul serii - "Te Deum" op. 103 de Antonín Dvoűák, o lucrare pe care compozitorul a semnat-o în 1892, la inițiativa filantroapei americane Jeannette Thurber, cea care l-a convins pe marele compozitor ceh să devină noul director al Conservatorului Național de Muzică din New York pe care melomana americană îl înființase în 1885. În cadrul transmisiunii directe, alături de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Cehe vor evolua soprana Simona Houda-©aturová, basul Jozef Benci și Corul Filarmonicii Cehe din Brno, pregătit de Petr Flala.

Muzică romantică și post-romantică, deci, la Radio România Muzical, luni 25 septembrie, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înființarea Radiodifuziunii Cehe - un program captivant propus de muzicieni excelenți.

Credit foto: Michal Fanta

Petre Fugaciu