ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Evenimentele săptămânii Înapoi

1 noiembrie, ziua Radio România 90, la Radio România Muzical

Publicat: joi, 25 Octombrie 2018 , ora 16.50
1 noiembrie 1928 - prima zi din istoria radiofoniei românești; prima zi de existență a ceea ce avea să devină, astăzi, corporația Radio România, din care face parte și Radio România Muzical. 90 de ani de istorie, în anul când România Mare împlinește 100 ani; 90 ani în care a reflectat cele mai importante evenimente istorice, sociale și culturale ale României.

1 noiembrie este, deci, o zi ieșită din comun și la Radio România Muzical. Pornim cu o ediție specială a matinalului Musica viva, continuată cu cele două ore (10.00-12.00), când toate posturile Radio România se conectează la emisia Radio România Actualități pentru a difuza o emisiune la care au contribuit toate cele 15 posturi Radio România.

Între orele 12.00 și 13.00, compozitorul Dan Dediu vă invită să descoperiți începuturile radiofoniei muzicale românești în cadrul unei ediții speciale a emisiunii "O istorie subiectivă a muzicii românești". Iar de la ora 13.05, Andreea Chiselev vă prezintă albumul Radio România 90, realizat după un concept Radio România Muzical: pe cele două discuri, două legendare voci românești, de o seamă cu radioul public - Arta Florescu și Valentin Teodorian, alături de înregistrări mai vechi și mai noi ale Orchestrei Naționale Radio - un document de arhivă cu dirijorul Iosif Conta și o înregistrare recentă cu violonistul Alexandru Tomescu și dirijorul Tiberiu Soare.

De la ora 15.00, Monica Cengher vi-i prezintă pe câțiva dintre muzicienii marcanți care și-au legat activitatea de radioul public. De la ora 17.00, revenim în actualitate, pentru a asculta înregistrarea unui concert dintr-unul dintre cele mai recente proiecte Radio România Muzical: stagiunea de jazz de la Teatrul Act. Cristian Marica prezintă concertul ce a avut loc în 10 octombrie 2018.

De la ora 18.00, Luminița Arvunescu pregătește o ediție specială, audio-video, cu soprana Silvia Voinea, care va fi prezentă live în studioul Radio România Muzical, la aniversarea celor 50 ani de carieră.

De la ora 19.00, Radio România Muzical transmite în direct concertul aniversar Radio România 90 susținut de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal. Solist în prima parte este violonistul Liviu Prunaru, iar în partea a doua vor urca pe scenă, pentru interpretarea Carminei Burana de Carl Orff, Corul de copii și Corul Academic Radio, alături de soliștii Diana Țugui, Ștefan von Korch și Balla Sandor. În pauza concertului se va lansa și albumul "Radio România 90" propus de Editura Casa Radio.

De la ora 21.30, aveți ocazia să ascultați câteva dintre concertele de succes propuse de Radio România Muzical pentru stagiunea Uniunii Europene de Radio.

1 noiembrie este și data la care lansăm o nouă campanie online: Votează cel mai popular disc al anului 2018 semnat de un interpret român. 13 albume difuzate la Radio România Muzical de-a lungul anului 2018 vor intra în competiție, urmând ca votul să se deruleze până în 25 noiembrie. Cele mai votate discuri vor difuzate în cursul zilei de 1 decembrie.