Evenimentele săptămânii Înapoi

1 decembrie la Radio România Muzical

Publicat: miercuri, 29 Noiembrie 2017 , ora 15.21

Ziua națională a României înseamnă la Radio România Muzical prilejul întâlnirii cu marea muzică compusă și interpretată de nume celebre de români.

Ziua va fi jalonată de audiția Imnului național, în versiunile proaspăt înregistrate de Corul Academic Radio, Orchestra Națională Radio, Corul de Copii Radio și Big Band-ul Radio.

De la ora 7.00, Liviu Pețu vă propune Allegro de sărbătoare cu lucrări de Grigoraș Dinicu, Alfred Alessandrescu, DG Kiriac și George Enescu, printre alții. De la ora 10.00, toate posturile Radio România transmit o emisiune de 3 ore propusă de Radio România Actualități.

De la ora 13.05, Monica Cengher aduce cunoscute lucrări de Pascal Bentoiu, Paul Constantinescu, Eduard Caudella; este prilej este pentru a asculta Concertul Imperialul de Beethoven, cu Radu Lupu solist, dar și monumentala Simfonie a III-a de George Enescu.

De la orele 15.30 și 21.15, emisiunile "Concerte de 5 stele" și "Scena europeană" propun înregistrări primite prin Uniunea Europeană de Radio cu interpreți români în prim-plan: un concert cameral susținut de Cvartetul Belcea la Konzerthaus din Viena în 9 decembrie 2015 și selecțiuni din concertul susținut de violoncelistul Andrei Ioniță, tot la Viena, în 5 august 2017.

Concertele Radio România Muzical aduc de la ora 17.00 înregistrarea concertului aniversar Dinu Lipatti 100 propus pe scena Ateneului Român în 19 martie 2017: pianiștii Mihai Ungureanu, Dana Borșan și Nikolai Demidenko au fost atunci soliștii Cameratei Regale, dirijor Horia Andreescu.

Tot sub semnul lui Dinu Lipatti, de la nașterea căruia s-au împlinit în martie 2017, 100 ani, stă și concertul susținut de Orchestra Națională Radio cu ocazia Zilei Naționale a României, eveniment transmis în direct de la ora 19.00. În pauza concertului, va avea loc lansarea CD-ului "Dinu Lipatti", cu lucrări semnate de celebrul muzician stins din viață în 2 decembrie 1950, două dintre ele, interpretate la pian chiar de Dinu Lipatti. CD-ul este o producție a Editurii Casa Radio și va fi prezentat de Monica Isăcescu și Ștefan Costache, realizatori Radio România Muzical. Concertul este comentat de Lucian Haralambie și va include și un interviu cu reputatul istoric Georgeta Filitti.