ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Ascultă 5 minute de muzică clasică este un proiect derulat de Radio România Muzical din octombrie 2010 care își propune familiarizarea publicului larg cu muzica clasică prin posibilitatea oferită de a asculta acest tip de muzică în spații aglomerate și nonconformiste: hipermarketuri, mall-uri, sedii de firme, dar și librării, muzee și, esential acum, școli.

Un proiect național în scolile din România

Din 2014, "Ascultă 5 minute de muzică clasică" este și program național în școlile românești, grație unui parteneriat semnat între Radio România și Ministerul Educației Naționale. Proiectul falicitează apropierea copiilor față de muzica clasică în cel mai simplu mod, prin audiția concretă a materialelor puse la dispoziție de Radio România Muzical care includ atât o lucrare muzicală, cât și o poveste despre acea piesă muzicală. Copiii au și posibilitatea de a participa la un concurs derulat online cu întrebări în legătură cu lucrările ascultate. In anul școlar 2019-2020, la proiect au participat peste 191.000 de elevi din București și 31 județe.

Proiectul ''Ascultă 5 minute de muzică clasică'' în scoli are și o componentă activă pentru elevi: din 10 octombrie 2016, în prima pagină a acestui site un concurs le este destinat, cu întrebări legate de piesele muzicale puse la dispozitie de Radio România Muzical. Cele mai bune raspunsuri vor fi premiate cu CD-uri și cărti menite să întrețină interesul pentru cultura de înaltă calitate.

În școlile românesti, proiectul este implementat prin inspectorii de specialitate (muzică/arte) din fiecare județ care dețin toată informatia necesară; este suficient pentru profesorii sau scolile care doresc să se înscrie în proiect (la care informația nu a ajuns înca prin inspectoratul județean) să ia legatura cu inspectorul de specialitate.

Proiectul este coordonat de Cristina Comandașu, redactor șef Radio România Muzical, inițiatoarea campaniei, si Adrian Brăescu, inspector general în cadrul Ministerului Educației Naționale.

Un proiect în spații neconvenționale, acolo unde nu ne-am asteptat să ascultăm muzică clasică

Totul a pornit de la o întrebare pusa într-o zi de luni, după o sesiune de cumparaturi în week-end la un super-market: "de ce nu am putea asculta muzică clasică si la supermarket?"

Întrebarea a fost pusa unor lanțuri importante de magazine și am găsit oameni iubitori de frumos care au acceptat această idee. Au urmat mall-uri, librării, muzee, s-au înscris din proprie inițiativă două firme importante care au ales ca angajații lor să poata asculta muzică clasică la birou.

Si așa s-a născut Ascultă 5 minute de muzică clasică - acum un program național și în școlile din România.

Partenerii noi sunt bineveniti - mai multe informații despre cum puteti deveni parteneri ai acestui proiect gasiți AICI.

Cristina Comandașu, coordonator proiect.
cristina.comandasu@radioromania.ro

Succes în noul an școlar!

Sponsor al concursului pentru elevi: Universal Music Romania