ACUM:
21.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 23.30 Sunete contemporane Incursiune în lumea muzicii contemporane românești.
Apoi: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Un proiect în spații neconvenționale

Unul dintre principalele proiecte educative și culturale ale corporației publice Radio România, inițiat și organizat de Radio România Muzical, "Ascultă 5 minute de muzică clasică" își propune să apropie publicul larg de muzica clasică prin audiția propriu-zisă, atât în spații neconvenționale și aglomerate, cât și în școlile românești, la orele de muzică. Campania a pornit în octombrie 2010, cu audiții în spațiile publice de tipul hipermarketurilor, mall-urilor, librăriilor și muzeelor și de atunci s-a derulat bianual, pe parcursul lunilor martie și octombrie. Piesa zilei poate fi ascultată, bineînțeles, și la Radio România Muzical sau aici.

Partenerii noi sunt bineveniti - mai multe informații despre cum puteti deveni parteneri ai acestui proiect gasiți aici.

Un proiect în școlile românești

Din 2014, "Ascultă 5 minute de muzică clasică" este și program național în școlile românești, grație unui parteneriat semnat între Radio România și Ministerul Educației Naționale. Proiectul falicitează apropierea copiilor față de muzica clasică în cel mai simplu mod, prin audiția concretă a materialelor puse la dispoziție de Radio România Muzical care includ atât o lucrare muzicală, cât și o poveste despre acea piesă muzicală. Copiii au și posibilitatea de a participa la un concurs derulat online cu întrebări în legătură cu lucrările ascultate. In anul școlar 2019-2020, la proiect au participat peste 191.000 de elevi din București și 31 județe.

Piesele muzicale pentru elevi pot fi ascultate aici.

Proiectul se implementează în mediul școlar prin inspectorul de specialitate arte/muzică din fiecare județ care primește din partea Radio România Muzical toate fișierele audio și informațiile necesare și care transmite la rândul său, către școlile și profesorii din județul pe care-l reprezintă, toate materialele puse la dispoziție de Radio România Muzical.

Singura obligație a profesorilor/școlilor care se implică în proiect este să transmită inspectorului de specialitate numărul de elevi participanți la proiect, adică al celor care au ascultat fișierele audio din proiect la școală (nu care au participat la concurs). Aceste informații sunt necesare pentru a realiza raportarea cantativă a proiectului, la final de an școlar. La proiect pot participa elevi din toate clasele sistemului preuniversitar, inclusiv din clasele 0-4. La cerere, pot fi eliberate adeverințe colective care să ateste implicarea profesorilor în acest proiect, cu certificarea responsabilului de proiect din județul pentru care se solicită adeverința.

Detalii suplimentare pot fi obținute de la coordonatoarea proiectului, Cristina Comandașu.
cristina.comandasu@radioromania.ro

Pe parcursul anului școlar, săptămânal, Radio România Muzical propune spre audiție două lucrări muzicale însoțite la final de explicații. Elevii pot participa și la concurs completând formularul de concurs de mai jos. Săptămânal, Radio România Muzical premiază 10 elevi care au răspuns corect, prin tragere la sorți, cu diplome și CD-uri oferite de sponsorul concursului, Universal Music România. Câștigătorii concursului sunt anunțați aici.

Succes în noul an școlar!Beethoven, Ludwig van - partea a III-a din Concertul nr.4 op.58 în Sol major pentru pian și orchestră
Radu Lupu și Orchestra Filarmonicii din Israel, dirijor Zubin Mehta

Vivaldi, Antonio - aria 'Vedro il mio diletto' din opera 'Il Giustino'
mezzosoprana Cecilia Bartoli și Ansamblul Mathaeus

Puteți răspunde la cele 2 întrebări de mai jos începând de luni, 26 octombrie, până duminică, 1 noiembrie 2020.


Nume și prenume *

Școala *

Localitatea (în care se găsește școala) *

Județul (în care se găsește școala) *

Clasa *

Profesorul

Adresa școlii

Telefonul școlii

Câte concerte pentru pian și orchestră de scris Ludwig van Beethoven?
a) 4
b) 5

 

Când a apărut opera
a) În perioada barocă
b) În perioada clasică

 


Datele personale colectate prin acest formular vor fi folosite exclusiv pentru a putea organiza și premia participanții la concurs. Prin completarea formularului de concurs, participanții, alaturi de reprezentantii lor legali, își exprima acordul pentru utilizarea datelor personale în scopul descris anterior. Comunicarea numelui profesorului se face strict cu acordul explicit al acestuia.