Un proiect în spații neconvenționale

Unul dintre principalele proiecte educative și culturale ale corporației publice Radio România, inițiat și organizat de Radio România Muzical, "Ascultă 5 minute de muzică clasică" își propune să apropie publicul larg de muzica clasică prin audiția propriu-zisă, atât în spații neconvenționale și aglomerate, cât și în școlile românești, la orele de muzică. Campania a pornit în octombrie 2010, cu audiții în spațiile publice de tipul hipermarketurilor, mall-urilor, librăriilor, bibliotecilor și muzeelor și de atunci s-a derulat bianual, pe parcursul lunilor martie și octombrie. Piesa zilei poate fi ascultată, bineînțeles, și la Radio România Muzical sau aici.

Din 2018, ambasador al proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică" este Alexandru Tomescu, solist concertist al Orchestrelor Radio.

Partenerii noi sunt bineveniti - mai multe informații despre cum puteti deveni parteneri ai acestui proiect gasiți aici.

Un proiect în școlile românești

Din 2014, "Ascultă 5 minute de muzică clasică" este și program național în școlile românești, grație unui parteneriat semnat între Radio România și Ministerul Educației Naționale. Proiectul facilitează apropierea copiilor față de muzica clasică în cel mai simplu mod, prin audiția concretă a materialelor puse la dispoziție de Radio România Muzical care includ atât o lucrare muzicală, cât și o poveste despre acea piesă muzicală. Copiii au și posibilitatea de a participa la un concurs derulat online cu întrebări în legătură cu lucrările ascultate.
In anul școlar 2020-2021, la proiect au participat peste 230.000 de elevi din București și 31 județe.

Piesele muzicale pentru elevi pot fi ascultate aici.

Proiectul se implementează în mediul școlar prin inspectorul de specialitate arte/muzică din fiecare județ care primește din partea Radio România Muzical toate fișierele audio și informațiile necesare și care transmite la rândul său, către școlile și profesorii din județul pe care-l reprezintă, toate materialele puse la dispoziție de Radio România Muzical.

Singura obligație a profesorilor/școlilor care se implică în proiect este să transmită inspectorului de specialitate numărul de elevi participanți la proiect, adică al celor care au ascultat fișierele audio din proiect la școală (nu care au participat la concurs). Aceste informații sunt necesare pentru a realiza raportarea cantativă a proiectului, la final de an școlar. La proiect pot participa elevi din toate clasele sistemului preuniversitar, inclusiv din clasele 0-4. La cerere, pot fi eliberate adeverințe colective care să ateste implicarea profesorilor în acest proiect, cu certificarea responsabilului de proiect din județul pentru care se solicită adeverința.

Detalii suplimentare pot fi obținute de la coordonatoarea proiectului, Cristina Comandașu.
cristina.comandasu@radioromania.ro

Pe parcursul anului școlar, săptămânal, Radio România Muzical propune spre audiție două lucrări muzicale însoțite la final de explicații. Elevii pot participa și la concurs completând formularul de concurs de mai jos. Săptămânal, Radio România Muzical premiază 10 elevi care au răspuns corect, prin tragere la sorți, cu diplome și CD-uri oferite de sponsorul concursului, Universal Music România. Câștigătorii concursului sunt anunțați aici.

Arhiva audio a pieselor pentru elevi vă stă la dispoziție, cu peste 300 de piese însoțite cu explicații, disponibile aici.


Pentru câștigătorii la concurs care doresc acest lucru, putem transmite premiile la domiciliu. În acest sens, avem nevoie să trimiteți un mail la adresa nela.trandafir@radioromania.ro., prin care să ne informați la ce adresă să transmitem premiul câștigat. Datele personale obținute în acest fel nu vor fi stocate și vor fi folosite exclusiv în scopul transmiterii premiului. Odată cu transmiterea mailului, vă declarați acordul pentru transmiterea acestor date personale.

Pentru anul școlar 2022-2023, proiectul debutează pe 19 septembrie 2022.Perotinus - Sederunt principes
Tonus Peregrinus, dirijor Anthony Pitts

Marcabru - L'autrier jost'una sabissa
Clemencic Consort, Rene Clemencic

Puteți răspunde la cele 2 întrebări de mai jos începând de luni, 19 septembrie, până duminică, 25 septembrie 2022.


Nume și prenume *

Școala *

Localitatea (în care se găsește școala) *

Județul (în care se găsește școala) *

Clasa *

Profesorul

Adresa școlii

Telefonul școlii

Cum se numește perioada din istoria muzicii reprezentată de Perotinus?
a) Ars Nova
b) Ars Antiqua

 

Care este perioada când au activat trubadurii?
a) Secolele XII-XIV
b) Secolele V-VII

 


Datele personale colectate prin acest formular vor fi folosite exclusiv pentru a putea organiza și premia participanții la concurs. Prin completarea formularului de concurs, participanții, alaturi de reprezentantii lor legali, își exprima acordul pentru utilizarea datelor personale în scopul descris anterior. Comunicarea numelui profesorului se face strict cu acordul explicit al acestuia.