Actualitatea internațională Înapoi

Cristian Măcelaru - premiul Grammy pentru albumul Wynton Marsalis

Publicat: luni, 27 Ianuarie 2020 , ora 9.39

Duminică, 26 ianuarie 2020, au fost anunțați câștigătorii prestigioaselor premii Grammy - ediția 62.

Violonista scoțiană Nicola Benedetti, dirijorul român Cristian Măcelaru și Orchestra Simfonică din Philadelphia au fost laureați cu Premiul Grammy la categoria 'Cea mai bună interpretare instrumentală solo' pentru albumul ce cuprinde lucrări de Wynton Marsalis - Concertul în re major pentru vioară și orchestră și Suita pentru vioară - înregistrat la casa Decca.

Cristian Măcelaru este al doilea dirijor român premiat cu Grammy, după Christian Badea care a obținut această distincție în anul 1984, în calitate de dirijor al operei "Antoniu și Cleopatra" de Samuel Barber, premiată la categoria "Cea mai bună lucrare contemporană".


Postul nostru a difuzat albumul premiat pe 15 iulie 2019, acesta fiind disponibil pentru reascultare aici. Radio România Muzical a inclus acest album printre cele mai bune dintre cele difuzate în anul 2019.

În luna noiembrie a anului trecut, Cristian Măcelaru a fost numit director muzical al Orchestrei Naționale a Franței, funcție ce va fi preluată începând cu anul 2021. În prezent, el ocupă funcția de dirijor șef a Orchestrei Radiodifuziunii WDR din Koln - Germania.

În colecția Radio România Muzical de la Editura Casa Radio, este încă disponibil discul "Vara magică" apărut la finalul anului 2019, unde Cristian Măcelaru dirijează Concertul pentru violoncel și orchestră de Dvorak la pupitrul Orchestrei Naționale Simfonice a României, solist Valentin Răduțiu.

Petre Fugaciu