ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2019

Arhiva edițiilor anterioare: 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Karl Jenkins: Piano Album, CD review, 11 mai 2019

Bookmark and Share

Sir Karl Jenkins, unul dintre cei mai populari compozitori britanici, a fost aniversat cu ocazia împlinirii a 75 de ani prin lansarea unui nou album la casa de discuri Decca, în care își interpretează la pian, cele mai cunoscute teme, alături de câteva titluri în primă audiție. Karl Jenkins, vă reamintesc este autorul piesei Adiemus, cunoscută în zeci de versiuni, aducându-i celebritatea la nivel mondial.

Membru al grupului Soft Machine în anii '70, el și-a extins aria de preocupări spre muzica de film și televiziune, publicitate, jazz, dar și muzica clasică, cea corală și vocal simfonică în principal. A compus o missă pentru pace - The armed men, lucrarea corală "The peace makers" pe texte de Gandhi, Martin Luther King, Dalai Lama, Nelson Mandela, Maica Teresa și din Biblie, The healer - o cantată pentru Sf.Luca, Palladio pentru orchestră de coarde, un Ave verum compus pentru baritonul Bryn Terfel, un Requiem și nenumărate alte lucrări de factură monumentală. De aceea acest album este inedit, prin faptul că ne oferă ocazia de a-l descoperi pe Karl Jenkins în ipostaza minimalistă, ca autor al unor teme simple pe care le interpretează la pian, "acolo unde a început totul ". Sunt de fapt reducții ale lucrărilor sale celebre prezentate fără orchestrațiile și armoniile luxuriante oferite de o mare orchestră sau un mare ansamblu coral, într-o notă melancolică, epurată de orice ornament, de orice emfază.

Ce declară Sir Karl Jenkins într-un interviu odată cu lansarea acestui album ? "Când am compus aceste piese, mă gîndeam la un stil orchestral, așa încât acest album "Piano", mi-a oferit ocazia să mă întorc la origini și să le recreez la pian într-o manieră personală, intimă. A fost un episod nostalgic și în egală măsură plăcut să revizitez vechile mele partituri și să le transform în ceva nou".

Albumul "Karl Jenkins: Piano" a fost lansat în 8 februarie 2019 sub sigla Decca. Îl veți regăsi în proiectul Discurile anului 2019.

Marina Nedelcu