ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Un proiect în spații neconvenționale

Unul dintre principalele proiecte educative și culturale ale corporației publice Radio România, inițiat și organizat de  Radio România Muzical, "Ascultă 5 minute de muzică clasică" își propune să apropie publicul larg de muzica clasică prin audiția propriu-zisă, atât în spații neconvenționale și aglomerate, cât și în școlile românești, la orele de muzică. Campania a pornit în octombrie 2010, cu audiții în spațiile publice de tipul hipermarketurilor, mall-urilor, librăriilor și muzeelor și de atunci s-a derulat bianual, pe parcursul lunilor martie și octombrie. Piesa zilei poate fi ascultată, bineînțeles, și la Radio România Muzical sau aici.

Un proiect în școlile românești

Din 2014, "Ascultă 5 minute de muzică clasică" este și program național în școlile românești, grație unui parteneriat semnat între Radio România și Ministerul Educației Naționale. Proiectul falicitează apropierea copiilor față de muzica clasică în cel mai simplu mod, prin audiția concretă a materialelor puse la dispoziție de Radio România Muzical care includ atât o lucrare muzicală, cât și o poveste despre acea piesă muzicală. Copiii au și posibilitatea de a participa la un concurs derulat online cu întrebări în legătură cu lucrările ascultate. In anul școlar 2018-2019, la proiect au participat peste 220.000 de elevi și a fost organizată a patra ediție a concursului național.

Piesele muzicale pentru elevi pot fi ascultate aici.

Proiectul se implementează în mediul școlar prin inspectorul de specialitate arte/muzică din fiecare județ care primește din partea Radio România Muzical toate fișierele audio și informațiile necesare și care transmite la rândul său, către școlile și profesorii din județul pe care-l reprezintă, toate materialele puse la dispoziție de Radio România Muzical.

Singura obligație a profesorilor/școlilor care se implică în proiect este să transmită inspectorului de specialitate numărul de elevi participanți la proiect, adică al celor care au ascultat fișierele audio din proiect la școală (nu care au participat la concurs). Aceste informații sunt necesare pentru a realiza raportarea cantativă a proiectului, la final de an școlar. La proiect pot participa elevi din toate clasele sistemului preuniversitar, inclusiv din clasele 0-4. La cerere, pot fi eliberate adeverințe colective care să ateste implicarea profesorilor în acest proiect, cu certificarea responsabilului de proiect din județul pentru care se solicită adeverința.

Detalii suplimentare pot fi obținute de la coordonatoarea proiectului, Cristina Comandașu.
cristina.comandasu@radioromania.ro

Pe parcursul anului școlar, săptămânal, Radio România Muzical propune spre audiție două lucrări muzicale însoțite la final de explicații. Elevii pot participa și la concurs completând formularul de concurs de mai jos. Săptămânal, Radio România Muzical premiază 10 elevi care au răspuns corect, prin tragere la sorți, cu diplome și CD-uri oferite de sponsorul concursului, Universal Music România. Câștigătorii concursului sunt anunțați aici.

Proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică continuă și pe perioada suspendării cursurilor,
până în data de 12 aprilie 2020.
Copiii pot participa la concursul online și săptămânal se acordă, prin tragere la sorți, premii.
Premiile vor fi transmise câștigătorilor odată cu reluarea cursurilor școlare, pe adresa școlii.

 Beethoven, Ludwig van - partea I din Simfonia a V-a
Orchestra Filarmonicii din New York, dirijor Jaap van Zweden

Faure, Gabriel - Libera me din Requiem

The Mormon Tabernacle Choir, Orchestra at Temple Square, dirijor Mack Wilberg


Puteți răspunde la cele 2 întrebări de mai jos începând de luni, 30 martie, până duminică, 5 aprilie 2020.


Nume și prenume *

Școala *

Localitatea (în care se găsește școala) *

Județul (în care se găsește școala) *

Clasa *

Profesorul *

Adresa școlii

Telefonul școlii

Cum este subintitulată Simfonia a V-a de Beethoven?
a) A destinului
b) Apoteoza dansului

 

Limbajul muzical folosit de Gabriel Faure este unul:
a) Romantic
b) Baroc

 


Datele personale colectate prin acest formular vor fi folosite exclusiv pentru a putea organiza și premia participanții la concurs. Prin completarea formularului de concurs, participanții, alaturi de reprezentantii lor legali, își exprima acordul pentru utilizarea datelor personale în scopul descris anterior.