Acum: 14.05
Concerte pe mapamond • Primite prin intermediul Uniunii Europene de Radio.
Urmează: 15.59
Promo RRM • Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

 

Apoi: 16.00
Cutia cu amintiri • Comorile ascunse în Fonoteca Radio România.

 

NOU! Radio Romania Muzical va invita sa participati la Concursul national Asculta 5 minute de muzica clasica,
avand premii tabere organizate de Himalaya Adventure.

Detalii despre concurs puteti afla aiciUnul dintre principalele proiecte educative și culturale ale corporației publice Radio România, "Ascultă 5 minute de muzică clasică" își propune să apropie publicul larg de muzica clasică prin audiția propriu-zisă, atât în spații neconvenționale și aglomerate, cât și în școlile românești, la orele de muzică. Campania a pornit în octombrie 2010, cu audiții în spațiile publice de tipul hipermarketurilor, mall-urilor, librăriilor și muzeelor și de atunci s-a derulat bianual, pe parcursul lunilor martie și octombrie. Piesa zilei poate fi ascultată, bineînțeles, și la Radio România Muzical.


"Ascultă 5 minute de muzică clasică" în școlile românești

Din 2014, "Ascultă 5 minute de muzică clasică" este și program național în școlile românești, grație unui parteneriat semnat între Ministerul Educației Naționale și Radio România. Proiectul facilitează apropierea copiilor față de muzica clasică în cel mai simplu mod, prin audiția concretă a materialelor puse la dispoziție de Radio România Muzical care includ atât o lucrare muzicală, cât și o poveste despre acea piesă muzicală. Copiii au și posibilitatea de a participa la un concurs derulat online cu întrebări în legătură cu lucrările ascultate. În anul școlar 2014-2015, aproximativ 120.000 de copii din toată țara au participat la proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică". Startul campaniei pentru anul școlar 2015-2016 este programat pentru luni, 5 octombrie 2015.

Proiectul se implementează în mediul școlar prin inspectorul de specialitate arte/muzică din fiecare județ care primește din partea Radio România Muzical toate fișierele audio și informațiile necesare și care transmite la rândul său, către școlile și profesorii din județul pe care-l reprezintă, toate materialele puse la dispoziție de Radio România Muzical.

Singura obligație a profesorilor/școlilor care se implică în proiect este să transmită inspectorului de specialitate numărul de elevi participanți la proiect, adică al celor care au ascultat fișierele audio din proiect la școală (nu care au participat la concurs). Aceste informații sunt necesare pentru a realiza raportarea cantativă a proiectului, la final de an școlar. La proiect pot participa elevi din toate clasele sistemului preuniversitar, inclusiv din clasele 0-4. La cerere, pot fi eliberate adeverințe colective care să ateste implicarea profesorilor în acest proiect.


Important de reținut pentru elevii participanți la concurs

Pentru a participa la concurs, ascultați cele două fișiere audio de mai jos și completați formularul de concurs. Intrebările sunt in legatura cu explicațiile existente in cele două fișiere audio.

Vă rugăm să nu completați acest formular de mai multe ori : se ia în considerare un singur formular per elev, iar completarea multiplă nu face decât să îngreuneze munca organizatorilor de selecție a răspunsurilor corecte.

În fiecare săptămână, se oferă 10 premii constând într-un CD oferit de Universal Music România și o diplomă ; câștigătorii sunt trași la sorți și sunt anunțați la Radio România Muzical în fiecare luni, la ora 17.15, în cadrul emisiunii Perpetuum mobile. De asemenea, numele câștigătorilor sunt afișați, săptămânal, aici
Premiile vor fi trimise, pe numele elevului câștigător, la școala unde învață, prin poștă. 
Coordonatorul proiectului poate fi contactat la telefon 021.303.1601 (luni-vineri, orele 9.00-14.00) sau pe mail
cristina.comandasu@radioromania.ro

Puteți răspunde la cele 2 întrebări de mai jos începând de luni, 23 mai, până duminică, 29 mai 2016.

Nume și prenume *

Școala *

Localitatea (în care se găsește școala) *

Județul (în care se găsește școala) *

Clasa *

Profesorul *

Adresa școlii

Telefonul școlii

Cine a fost Nicolo Paganini?
a) Un celebru violonist și compozitor din prima jumătate a secolului al XIX-lea
b) Un compozitor italian din secolul al XVIII-lea

 

Ce stil muzical îi este caracteristic lui Serghei Rahmaninov
a) Romantismul
b) Modernismul

 

Paganini, Niccolo - partea a 3-a La campanella din Concertul nr.2 pentru vioară și orchestră
Liviu Prunaru și Orchestra Națională Radio, dirijor Cristian Oroșanu
Rahmaninov, Serghei - partea a doua din Concertul nr.2 op.18 în do minor pentru pian și orchestră
Valentina Lisitsa și Orchestra Simfonică din Londra, dirijor Michael Francis