Evenimente Înapoi

Matthias Manasi, la pupitrul Orchestrei Naționale Radio

Publicat: marți, 5 Decembrie 2017 , ora 10.57

Dirijorul german Matthias Manasi se va afla la pupitrul Orchestrei Naționale Radio vineri, 8 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Radio, într-un concert care o avea ca solistă invitată pe violonista Olga Pak. Seara se va deschide cu o lucrare din repertoriul liric, uvertura operei Ruslan și Ludmila, de M. Glinka. Va urma Concertul în re major pentru vioară și orchestră, op. 77, de J. Brahms, iar programul se va încheia cu Simfonia nr. 3 în la minor, op. 56 - Scoțiana, de F. Mendelssohn.

În prezent director muzical al Nickel City Opera din Buffalo, Statele Unite, Matthias Manasi a colaborat cu orchestre de prestigiu din Europa și Statele Unite, fiind deopotrivă dirijor și un excepțional pianist.

Concertmaestru al orchestrei Berliner Camerata, Olga Pak este o violonistă apreciată atât în Rusia, țara sa natală, cât și pe scenele muzicale europene, fiind laureată a numeroase concursuri internaționale.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Începând din noua stagiune, biletele și abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor și Corurilor Radio se vor achiziționa on-line prin rețeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio și sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poștei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos și Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.


Biografii

Matthias Manasi

Un dirijor apreciat atât de public, dar și de muzicienii cu care a colaborat, Matthias Manasi desfășoară o frumoasă activitate artistică, în calitate de dirijor și pianist. A fost capelmaistru al Operei de Stat din Wrcoław, în Polonia, unde a fost responsabil pentru numeroase producții de operă, iar în 2012 a fost dirijor invitat al Operei Naționale Polone. A fost director muzical al Festivalului Internațional Punta din Montevideo, dirijor șef al Orchestrei Camerata Italiana din Napoli, în perioada 2007 - 2010 a fost capelmaistru al Erzgebirgische Philharmonie Aue, iar în anul 2013 a fost dirijor al Operei din Constanța. Matthias Manasi a avut prilejul de a fi dirijor asistent al lui Miguel Gomez Martinez la Orchestra Radiodifuziunii bavareze și capelmaistru al Operei din Passau, în Germania.

În timp a colaborat cu Wiener Mozart Orchester, Orchestra Sinfonica di Roma, Orchestra Sinfonica Metropolitana di Bari, Orchestra Operei de Stat din Hanovra, Opera de Stat Braunschweig, Opera din Leipzig, Opera din Kassel, Opera din Oldenburg. A dirijat numeroase spectacole de operă, dintre care amintim: La Bohème, Don Giovanni, Flautul fermecat, Cavalerul rozelor, Parsifal, Olandezul zburător, Macbeth, Pescuitorii de perle, Samson și Dalila, Evgheni Oneghin, și a fost invitat să participe la celebrul Festival Rossini în Bad Wildbad.

Personalitatea sa artistică se manifestă și la claviatura pianului, astfel Matthias Manasi este recunoscut ca un pianist de excepție care a susținut concerte și recitaluri în toată lumea. Pasiunea pentru pian și dirijat a fost un factor determinant, care l-a însuflețit să studieze în paralel atât pianul cât și dirijatul, astfel că după studii de pian cu Andrejz Ratusinski și dirijat cu Thomas Ungar la Universitatea de Muzică din Stuttgart, s-a perfecționat cu Karl Österreicher în arta dirijorală și în arta pianistică alături de Carmen Piazzini. În anul 1995 a primit diploma de licență pentru interpretare pianistică la Universitatea din Karlsruhe și o diplomă de dirijat în cadrul Universității de Muzică din Stuttgart, în 1996. A participat la cursuri de măiestrie interpretativă cu Gianluigi Gelmetti, Jorma Panula, Kurt Masur, iar după terminarea studiilor a fost asistent al lui Manfred Honeck și Hilary Griffith.


Olga Pak

Născută la Novosibirsk, în Rusia, Olga Pak a studiat la Școala de Muzică din orașul natal. S-a perfecționat cu Ilan Gronich la Conservatorul din Versailles și cu Mark Gothoni la Universitatea de Arte din Berlin. A participat la numeroase concursuri și a urmat cursuri de formare cu Zakhar Bron, A. Brussilovsky, Vadim Repin, Kent Nagano, Nikolaus Harnoncourt, Igor Ozim.

A susținut concerte în calitate de solistă, dar și în diverse ansambluri camerale, alături de sora sa, Irina Pak, în Europa, America de Nord și Asia. Un moment important al carierei sale l-a constituit concertul în aer liber susținut în fața Porții Brandenburg, alături de Nigel Kennedy, în anul 2009. Ca o artistă complexă, Olga Pak a hotărât să valorifice experiențele artistice acumulate în concerte și la primul pupitru al orchestrei Berliner Camerata, în calitate de concertmaestru. Olga Pak este și concertmaestru al Festivalului Classical Music din Zürich. (Noemi Vidu)