Evenimentele săptămânii Înapoi

Live de la Amsterdam - violonistul Augustin Hadelich și dirijorul Hannu Lintu

Publicat: vineri, 28 Iunie 2019 , ora 12.31

La "Concertgebouw" din Amsterdam, una dintre cele mai exclusiviste săli de concerte ale lumii, va evolua Orchestra Filarmonică a Radiodifuziunii Olandeze ȋn primul simfonic din Festivalul "Summer Concert Amsterdam", un festival extrem de generos ȋn oferte ce acoperă timp de două luni toată gama de genuri, de la muzică clasică, la cea de jazz și pop invitând artiști de primă linie din ȋntreaga lume pentru vizitatorii fermecați de canalele orașului și avizi de muzică bună.

Violonistul american de origine italiano-germană Augustin Hadelich face senzație peste tot! S-a lansat pe orbita internațională ȋn 2006, după câștigarea medaliei de aur la dificilul Concurs Internațional de Vioară de la Indianapolis. Un deceniu mai târziu a câștigat Premiul Grammy, iar 2018 a fost declarat "instrumentistul anului" de revista "Musical America". El spune că locuiește la New York, dar agenda sa indică multe camere de hotel și odihnă …ȋn avioanele pe distanțe mari. Doar ȋn luna iunie a acestui an a susținut opt concerte ȋn Honolulu, Hong Kong, San Diego, Rancho Santa Fe și Chicago. Pentru Amsterdam pregătește Concertul ȋn Re major de Piotr Ilici Ceaikovski, opus ȋnscris ȋn primul său album discografic (2015) dintr-o imprimare live - "interpretat cu o intonație sigură și o dinamică atent calibrată" (Alexander Hall - Bachtrack).

La fel de solicitat este și dirijorul Hannu Lintu (52 de ani), acum dirijor șef al Orchestrei Simfonice Radio din Finlanda, care din 2022 va deține aceeași poziție la Opera Națională din Helsinki. Ȋn bogata sa discografie predomină muzica secolului XX, inclusiv integrala simfoniilor de George Enescu, ca și colaborări cu cei mai mari soliști. Programul din 2 iulie cuprinde celebre pagini ale compozitorilor ruși, muzici pe care le are la degetul cel mic pentru că a urmat cursuri și cu Ilya Musin: Uvertura rusă op. 72 de Serghei Prokofiev și Suita Tablouri dintr-o expoziție de Modest Musorgski, adică un program potrivit pentru o seară reușită de vacanță.


Monica Cengher