Evenimentele săptămânii Înapoi

Frank Peter Zimmermann concerteazǎ la Hanovra, eveniment transmis live joi, 13 iunie, ora 21.00

Publicat: marți, 11 Iunie 2019 , ora 11.39

"Violonistul aflat ȋn topul marilor artiști (prezent și la București ȋn ediția anterioară a Festivalului "George Enescu") este așteptat cu emoție la Hanovra, ȋn concertul ce ȋncheie stagiunea Orchestrei Filarmonice a Radiodifuziunii, eveniment transmis live de Radio România Muzical. Ȋn aproape patru decenii de carieră Frank Peter Zimmermann a interpretat toate concertele importante dedicate viorii, impresionând de fiecare dată prin profunzimea abordării și amprenta sonoră caldă. Fără ȋndoială, adoră instrumentul pe care evoluează ȋn ultimii 20 de ani, un Stradivarius din 1711 care i-a aparținut cândva lui Fritz Kreisler.


"Muzica e rațiunea existenței mele, este oxigenul din viața mea"

Zimmerman este un violonist inteligent, spectaculos, precis și plin de imaginație, dar are și umor. Vorbind despre copilãria lui , amintește de bunicul violoncelist, de pãrinții care cântau la vioarã și la violoncel, dar și de faptul cã la 5 ani prefera să se joace neglijând studiul. Îngrijorați cei din familie i-au spus "sã fi fericit dacã ajungi concert-maestru al unei orchestre"! S-a ambiționat într-atât de mult încât a ajuns rapid în topul generației sale (fiind născut ȋn 1965). Astãzi când e întrebat care e secretul succesului sãu, rãspunde invariabil: studiind mult. "Un om trebuie sã-și cunoascã limitele", spunea Zimmerman citând o replica dintr-un film cu Clint Eastwood, de aceea mizeazã pe disciplinã. Își face timp și pentru relaxare, îi plac plimbările cu bicicleta împreunã cu cei doi bãieți, întâlnirile cu prietenii la un grãtar, dar subliniazã el în finalul interviului oferit pentru Interlude ȋn 2014, "muzica e rațiunea existenței mele, este oxigenul din viața mea".


Itinerar praghez

O adevărată raritate va interpreta Zimmermann la Hanovra, Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră de Bohuslav Martinu, partitură scrisă ȋn perioada exilului american, ȋn 1943,"ce sfidează orice fel de clasificare stilistică", după parerea solistului, ȋn tot cazul e străbătută de un lirism slav plin de esențe tari. Programul concertului rămâne pe linia cehă cu două lucrări celebre ale lui Bedrich Smetana: poemul simfonic Vltava din emblematicul ciclu Patria mea și Uvertura operei Mireasa vândută. Ȋn plus, Simfonia nr.38 ȋn Re major "Pragheza" de Wolfgang Amadeus Mozart va ȋntregi un profilul complex al lui Andrew Manze, dirijor șef al Orchestrei Filarmonice a Radiodifuziunii din Hanovra.

Monica Cengher