Agenda de concert Înapoi

Filarmonica 'Banatul' - avancronică de concert

Publicat: miercuri, 19 Iunie 2019 , ora 10.16

Maestrul Franz Metz se întoarce la Timișoara pentru a dirija concertul pe care l-a inițiat, pentru a-l pune în valoare pe compozitorul Franz Limmer, care, în ultimii 23 de ani ai vieții a trăit în orașul nostru. Astfel, la 21 iunie, în sala Capitol se va desfășura un concert vocal-simfonic - medalion Franz Limmer.

Compozitorul s-a născut la 2 octombrie 1808 în Matzleinsdorf, o suburbie a Vienei. Tată său era un om de afaceri care avea o fabrică ce producea mătase.

Desigur, tatăl său dorea ca el, Franz, să continuie afacerea, dar el era interesat de muzică mai mult decât de orice. Tatăl a cedat dorinței fiului și l-a lăsat să studieze muzica. Astfel, la 10 ani studiază vioara și chitara, iar când a ajuns să studieze la conservatorul din Viena, a studiat violoncelul și clarinetul. La absolvire a primit medalia de argint cu portretul lui Mozart și pe verso, încrustat, numele lui. După acest succes a început să studieze armonia și compoziția. La 26 de ani este invitat să ocupe un post de dirijor la Teatrul German din Timișoara. Aici a condus multe opere celebre, dar a și compus multe lucrări muzicale. Un an mai târziu este numit și director al corului Catedralei din oraș. Limmer a rămas până la sfârșit la Timișoara, adică până în 18 ianuarie 1857. Calitățile sale de bun violoncelist l-au făcut să compună multă muzică de cameră în care acest instrument are rol important. Toate lucrările pe care le vom asculta sunt prime audiții la Timișoara. Ele sunt - Justus ut palma florebit pentru soprană, vioară și orchestră op.14, Recviem pentru cor, soliști vocali și orchestră, Ave Maria pentru soprană, bariton și orchestră, și Missa Solemnis în do major, nr.1 pentru, soliști vocali și orchestră.

Soliști vor fi soprana Alina Todea, mezzosoprana Aura Twarowska, tenorul Marius Zaharia și bas/baritonul Cristian Ardelean.

Dirijorul corului "Ion Românu" va fi maestrul Iosif Todea.