ACUM:
10.00
Arpeggio
Beethoven & more pentru două ore.
Urmează: 11.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 11.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Evenimente Înapoi

Eveniment editorial Casa Radio: 'Dinu Lipatti - Compozitor'

Bookmark and Share
Publicat: vineri, 24 Noiembrie 2017 , ora 9.54
Cel mai recent album muzical realizat de Editura Casa Radio este intitulat "Dinu Lipatti - Compozitor", și reprezintă un omagiu adus marelui muzician român de la a cărui naștere s-au împlinit 100 de ani, în martie 2017.

Lansarea acestui album consacrat pianistului dar și compozitorului de mare reprezentativitate pentru cultura românească pe plan internațional, va avea loc, fericit și oportun, în cadrul concertului dedicat Zilei Naționale a României, ce se va desfășura la Sala Radio, vineri, 01.12.2017.

Compact-discul cuprinde patru lucrări reprezentative din creația lui Dinu Lipatti, primele două - datate 1943 - avându-l ca interpret chiar pe autor: este vorba de Sonatina pentru mâna stângă și Concertino în stil clasic (a doua înregistrare fiind realizată de Lipatti în compania Orchestrei de Cameră din Berlin conduse de Hans von Benda). Celelalte două opusuri ale albumului sunt Fantezia pentru pian solo, cea mai complexă și mai amplă lucrare dedicată de Lipatti pianului (interpretată de Viniciu Moroianu, artistul care a fost distins cu Premiul Fundației "Dinu Lipatti" din București, în 1992, tocmai pentru restituirea și prezentarea în concert a acestei creații) și Suita simfonică "Șătrarii" (în varianta Orchestrei Naționale Radio dirijate de Horia Andreescu).

Așadar, lansarea albumului "Dinu Lipatti - Compozitor" va avea loc în foaierul central al Sălii Radio, în pauza concertului, cu participarea pianistului Viniciu Moroianu și a muzicologilor Monica Isăcescu și Ștefan Costache, autorii prezentării albumului, cei care evidențiau că:

Arta pianistică a lui Dinu Lipatti, deși l-a consacrat definitiv în universul atemporal al marii muzici, a reprezentat doar unul dintre aspectele gândirii sale creatoare. Nu rareori s-a afirmat că înțelegerea profundă a opusurilor interpretate venea din experiența de compozitor a lui Lipatti, format sub îndrumarea lui Mihail Jora și a Nadiei Boulanger. Creația sa, ce numără peste 50 de opusuri (parte dintre ele pierdute), trebuie evaluată cantitativ prin raportare la cei doar 33 de ani de viață, la o activitatea concertistică intensă, ce nu-i lăsa timpul dorit pentru compoziție, și la perioadele de suferință, marcate de tratamente medicale dure, dar ineficiente ale ultimilor 7 ani din existența sa. În această lumină, lucrările semnate de Dinu Lipatti, arată o preocupare constantă pentru compoziție, marcată de anumite stadii evolutive (de la influențele folclorului românesc, la gândirea neoclasică și cea modernă, rezultată în urma experiențelor sale pariziene și elvețiene și sincronizată cu limbajul contemporanilor pe care îi aprecia, precum Bartók sau Stravinski) și ne întăresc convingerea că acest "al doilea Enescu" (Paul Dukas) ar fi devenit, în anii maturității, un reper al muzicii europene culte.

Apoi, la finalul concertului, pianistul Viniciu Moroianu va reveni alături de spectatori, în foaierul central al Sălii de concerte Radio, pentru a acorda o sesiune de autografe pe acest album de referință.

Compact-discul "Dinu Lipatti - Compozitor" este disponibil pe site-ul Editurii Casa Radio (www.edituracasaradio.ro) și la standul din str. Temișana nr. 31, București, unde poate fi achiziționată la prețul de producător.

Produsele Editurii Casa Radio se găsesc și în magazinele de specialitate (librăriile Humanitas și Cărturești).