ACUM:
7.00
Allegro... de weekend
Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Urmează: 9.50 Promo
Apoi: 9.54 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Se întâmplă la Radio România Înapoi

'Dragobetele sărută fetele' - eveniment folcloric la Sala Radio ! -

Bookmark and Share
Publicat: marți, 16 Februarie 2016 , ora 10.45
Sărbătoarea dragostei la români - Dragobetele (24 februarie) - este marcată și în acest an printr-un eveniment folcloric de neratat la Sala Radio! Devenit o tradiție a stagiunii Orchestrei de Muzică Populară Radio - dirijată de Adrian Grigoraș - concertul prezentat sub titlul "DRAGOBETELE SĂRUTĂ FETELE" se va desfășura duminică, 21 februarie, ora 17.00, la Sala Radio.

Dragobetele este echivalentul românesc al zilei Sfântului Valentin (Valentine's Day), aniversare a îndrăgostiților preluată din cultura occidentală. Personaj mitologic pe meleagurile carpatine, asemănător lui Eros sau Cupidon, se spune că Dragobete provine chiar din folclorul vechilor daci. Era fiul Babei Dochia - alt personaj de legendă al românilor - și inițial era un pețitor și un naș al animalelor, devenit ulterior protector al iubirii celor care se întâlnesc în ziua de Dragobete, iubire care ține tot anul, așa cum și păsările "se logodesc" în această zi.

În satele românești răsuna zicala : "Dragobetele sărută fetele", iar tradițiile și credințele legate de acest moment special al anului erau numeroase. Fetele și băieții se îmbrăcau în haine de sărbătoare, porneau în cete prin lunci și păduri și cântând culegeau primele flori de primavară. Fetele adunau ghiocei, viorele și tămâioase, pe care le puneau la icoane, pentru a le păstra pâna la Sânziene, când le aruncau în apele curgătoare. Băieții mergeau în satele vecine, chiuind și cântând peste dealuri, pentru a participa acolo la sărbătoarea Dragobetelui. De Dragobete se făceau logodne simbolice pentru anul următor (urmate uneori de logodnele adevărate) sau fetele și băieții se făceau frați de sânge.

Concertul de la Sala Radio va fi susținut de tineri și foarte tineri artiști, cupluri deja cunoscute ale scenei folclorice românești : Silvana Râciu, Valentin Sanfira, Emilia Dorobanțu, Mihaela Istrate, Ciprian Istrate, Ancuța Corlățan, Radu Lazăr, Lucian Motoveleț, Florin Boita, Narcisa Băleanu, Ilie Caraș, Ștefania Narenji, Florin Pârlan, Letiția Boroi, Ioana Ștețco, Ciprian Poenar, Raluca Burcea, Marian Vijoi, Liviu Olteanu, Georgiana Aurică, Florin Ștefan, Andreea Chisăliță.

În rolul lui Dragobete îl veți aplauda în spectacolul de la Sala Radio pe carismaticul solist de muzică populară NICOLAE DATCU.

Un concert Radio România.

Coproducător Televiziunea FAVORIT.

Parteneri media: Radio Antena Satelor, Radio Romania Actualități.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.