ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Agenda de concert Înapoi

Christian Zacharias devine director de onoare al Filarmonicii 'George Enescu'

Bookmark and Share
Publicat: luni, 27 Aprilie 2020 , ora 13.38

Dirijorul și pianistul Christian Zacharias a acceptat titlul de director de onoare al Filarmonicii "George Enescu" din stagiunea 2020-2021. Filarmonica îl sărbătorește pe faimosul muzician german în cadrul stagiunii online, în contextul în care artistul împlinește, astăzi, 27 aprilie, 70 de ani. Joi, 30 aprilie 2020, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", condusă de Christian Zacharias, în dublă ipostază de dirijor și solist, va avea în program, în cadrul stagiunii online, un program exclusiv Ludwig van Beethoven: Creațiunile lui Prometeu, op. 43 (selecțiuni), Concertul nr. 3, în do minor, pentru pian și orchestră, op. 37 și Simfonia nr. 2, în re major, op. 36.

"Vă sunt recunoscător pentru propunerea dumneavoastră care m-a impresionat profund. În ultimii ani, am cultivat prin colaborarea noastră fructuoasă o relație care depășește cu mult raporturile profesionale obișnuite și care a câștigat în adâncime la fiecare întâlnire. Mă onorează în mod special faptul că voi deveni în această funcție urmașul lui Sergiu Celibidache. Am avut norocul să repet și să cânt sub conducerea sa în anii '70 ai secolului trecut. A fost o experiență de neuitat care a contribuit decisiv la găsirea drumului meu personal către dirijat", mărturisește Christian Zacharias, într-o scrisoare de acceptare a titlului de director de onoare al Filarmonicii "George Enescu".

"Sper ca, după această perioadă grea, să ne revedem cu bine, în toamnă, la deschiderea 2020-2021 a stagiunii Filarmonicii «George Enescu». Suntem onorați că maestrul Christian Zacharias a acceptat să devină director de onoare al Filarmonicii, funcție deținută doar de Sergiu Celibidache după revenirea maestrului în România în 1990. În această toamnă, dirijori și soliști de renume internațional vor fi oaspeții Filarmonicii bucureștene, în continuarea bunei tradiții. Deschiderea stagiunii 2020-2021 va fi o bună ocazie de a reintroduce în atenția opiniei publice concertele primei instituții muzicale din România, aflată în elita muzicală europeană. O stagiune consistentă, angajând nume consacrate din lumea muzicală și academică în evenimente culturale - concerte, conferințe, expoziții etc. - de înaltă ținută. Insistăm să păstrăm cu rigoare și consecvență tot timpul, și acum în stagiunea simfonică online, activități culturale care să omologheze un spațiu al excelenței spiritului rafinat. Să ne revedem cu bine cât mai curând! Până atunci, avem bucuria să vă dăruim acest concert aniversar condus de maestrul Christian Zacharias", declară domnul Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii "George Enescu".

Înregistrarea concertului, care a avut loc în Sala mare a Ateneului Român, va putea fi ascultată pe canalele online ale Filarmonicii "George Enescu": site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw). Accesul pe aceste canale online va fi gratuit timp de 48 de ore.

Stagiunea online a Filarmonicii "George Enescu"

Joi, 30 aprilie 2020, ora 19.00

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor și solist - CHRISTIAN ZACHARIAS

Program
Ludwig van Beethoven

Creațiunile lui Prometeu, op. 43 (selecțiuni)

Concertul nr. 3, în do minor, pentru pian și orchestră, op. 37

Simfonia nr. 2, în re major, op. 36

Concert înregistrat în 5 octombrie 2018, în deschiderea stagiunii simfonice aniversare 2018-2019 Filarmonica "George Enescu" - 150 de ani.