Interviuri Înapoi

AUDIO. Lansare de disc - Interviu cu Berti Barbera

Publicat: miercuri, 26 Februarie 2020 , ora 15.28

Berti Barbera - un nume binecunoscut iubitorilor blues-ului, nu doar muzician, ci și actor, prezentator de radio și televiziune. Două evenimente îl aduc în atenția noastră a tuturor în această săptămână - concertul pe care îl va susține la Brașov ca solist al Big-Band-ului Radio condus de Ionel Tudor, vineri 28 februarie - și lansarea celui mai recent album, cel de-al cincilea proiect realizat împreună cu chitaristul Nicu Patoi, avându-i ca invitați pe Bruce Katz - la pian, Ionuț Bogdan Ștefănescu - flaut, Decebal Bădilă - bas, Sebastian Burneci - trompetă și Cristian Soleanu - saxofon. Lucrat cu multă minuțiozitate și pasiune, albumul "Blue drops" va fi prezentat în concert de această dată la București, sâmbătă 29 februarie la Unteatru din str. Sfinții Apostoli nr.44 de la ora 21,00. Este vorba despre blues - din anii '20 până în prezent.


Berti Barbera, noi, aici, la Radio România Muzical, te cunoaștem în primul rând ca realizator al emisiunii ”Jazzy Hour”, în care ne prezinți cele mai noi și mai interesante apariții discografice din jazz. De fapt, ne oferi o altă perspectivă asupra prezentului pe această linie. Dar acum rolurile se schimbă. Ești de cealaltă parte a baricadei, dacă vorbim despre ultima ta apariție discografică, ”Blue Drops”.

Este un album care trebuia să apară, pentru că însumează pasiunea noastră pentru muzica americană, pentru blues - această formă atât de liberă și curată, sinceră, care a contribuit la decizia noastră de a face muzică toată viața, bucuria de a te exprima astfel. Este o platformă pe care noi am putut să desfășurăm, mai bine zis să ne estimăm nivelul la care am ajuns în acest moment. Este o ocazie foarte bună... anii în care s-au adunat piese de blues foarte frumoase, mari, care nu sunt la fel de cunoscute ca altele... și, partea cea mai bună este că de fapt nu este neapărat o altă parte a baricadei, pentru că totul pornește din dorința mea de a împărți bucuria descoperirii unor momente puternice în muzica mondială și o intenție de a ne alinia acestui curent, pentru că altfel nu existăm ca muzicieni dacă nu facem parte din acest fenomen universal, contribuind tot timpul la îmbogățirea repertoriului, la diversitatea scenei. Și, de aceea, ”Blue Drops” este albumul care influențează prin culoare și prin intensitate și prin calitate, nivelul scenei muzicale din România și contribuie la acest omagiu pe care muzicienii îl aduc blues-ului.

Și nu este vorba doar despre această lansare de disc. Vineri, 28 februarie, Berti Barbera, vei fi prezent și la Brașov, cântând tot blues ca solist al Big Band-ului Radio. Care este contextul?

Este o mare bucurie să ducem proiectul nostru de blues la Brașov, unde n-am mai fost până acum. Plăcerea este completă ca de obicei, pentru că pe lângă continuitatea colaborării cu Big Band-ul și plăcerea de a contribui la ceea ce Hospice - Casa Speranței și toți cei care încearcă să facă ceva pentru cei cu nevoi,  se concretizează. Acest concept aduce un plus de satisfacție. Vineri la Brașov,  voi fi alături de Big Band-ul Radio în acest spectacol de gală, aș putea spune. Mă onorează afișul. Sunt foarte bucuros să fiu alături de asemenea artiști într-un concert în care celebrăm viața, celebrăm muzica, prietenia și un an de existență a Radio România Brașov FM.

Concertul va avea loc la Sala Patria, de la ora 19.00.

Sunt atât de încântat să cânt cu Big Band-ul Radio, să cânt această muzică, să aduc un omagiu muzicii americane, să aduc un omagiu profesionalismului, prieteniei.

Dacă înțeleg bine, acest album "Blue drops" cred că este un fel de istorie a blues-ului din anii '20, '30 până în prezent, cu unele intervenții personale…

Este un pic mult spus, istorie pentru că ar trebui să cuprindă zeci de volume, cel puțin - este o istorie subiectivă sub forma unui omagiu adus muzicii care ne-a dat această dorință de a transforma pasiunea în vocație.

…și observ că nu v-ați oprit la versiunile originale, toate piesele sunt augumentate cu improvizații proprii si în plus apar și aceste titluri pe care le semnați. Cum ai defini acest proces creativ ?

Imbină toate, și pasiune, și orgoliu, și experiență și tot ceea ce te trage în sus, tot ce te face să vrei la un moment dat să tragi o linie să vezi unde ești, și să realizezi, dacă este cazul, că ai evoluat. Ne-am surprins ascultând cu o reală plăcere albumul, și imaginându-ne că practic este un disc pentru oricine își dorește un moment de sinceritate și de veridicitate muzicală, și de aceea consider că procesul acesta creativ să-i spun, artistic a fost foarte aproape de ce ne-am dorit și de ceea se practică în lumea muzicală.

Într-adevăr ascultând ”Blue Drops”, rămâi cu senzația de autenticitate care, cu siguranță, se va amplifica în concert. De aceea îi invităm pe ascultătorii noștri la ”Unteatru” sâmbătă, 29 februarie, de la ora 21.00, când acest album se va lansa oficial. Mulțumim, Berti Barbera!


Interviu realizat de Marina Nedelcu