Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Mircea Fica - editor coordonator Legal Magazin

Publicat: luni, 18 Martie 2019 , ora 11.36

Luni, 18 martie 2019, are loc cea de-a doua ediție a Galei Drepturilor de Autor și a Drepturilor Conexe, în cadrul căreia vor fi premiate persoanele, companiile și instituțiile care au adus o contribuție importantă la promovarea și respectarea legislației drepturilor de autor. Evenimentul are loc în Aula Carol I a Palatului Camerei de Comerț și Industrie din București. Gala este organizată de grupul editorial "Universul Juridic", din partea căruia ne-a oferit mai multe informații Mircea Fica, editor coordonator al publicațiilor Legal Magazin.


Cum a luat naștere inițiativa de a organiza o gală a drepturilor de autor la București?

Noi, la revista Legal Magazin, colaborăm foarte bine cu avocații care asigură consultanță pentru artiști, pentru firme de IT care au legătură cu drepturile de autor și drepturile conexe și cu autoritățile care reglementează acest domeniu foarte sofisticat. Gala noastră este un semn de omagiu și de prețuire a profesioniștilor care activează în acest sector. Mă refer în primul rând la artiști, adică cei care produc filme, produc muzică, scriu diverse opere științifice - începând de la opere juridice, financiare, literatură, cărți pentru copiii ș.a.m.d.


Care sunt criteriile avute în vedere pentru stabilirea premianților?

În primul rând, recomandările din piață, din diverse sectoare. Diverși profesioniști ne-au recomandat ce personalități și ce instituții ar merita premiate. Apoi, contribuția acestora la educarea pieței, pentru că foarte mulți profesioniști nu-și cunosc drepturile - nu știu ce beneficii au de pe urma operelor lor. Am mai avut în vedere articolele apărute în diverse publicații de profil, precum și rezultatele care sunt publice pe site-ul ORDA.


Anul acesta va avea loc și o conferință înaintea premierii.

O masă rotundă, unde va fi domnul Doru Păunescu, care conduce Oficiul Român pentru Drepturi de Autor; va mai fi domnul Ștefan Gheorghiu, director general al Credidam și Marius Pantea, care este profesor universitar și un reputat specialist în domeniul drepturilor de autor. Vom dezbate exact modificările legislative - au venit de la Bruxelles niște directive noi - impactul acestor reglementări în activitatea artiștilor și a celor care colectează drepturile de autor.


O să vă rog să ne spuneți, în final, care sunt categoriile pentru care vor fi acordate premii în cadrul acestei gale.

Avem categoria Instituții, categoria Organisme de gestiune colectivă, categoria Societăți de avocatură, Excelență în Antreprenoriat, Excelență în management, Companii IT&C și categoria Titular de drepturi.

Interviu realizat de Ana Diaconu