Reportaje

Arhiva : 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 |

AUDIO. Proiectul 'Ascultă 5 minute de muzică clasică' în ParkLake

Publicat: marți, 23 Octombrie 2018 , ora 15.06
 

Alăturarea dintre muzică clasică și spații comerciale pare, la prima vedere cel puțin, paradoxală, însă există asemănări în privința felului în care sunt percepute. O anume parte a publicului face o asociere între muzica clasică și relaxare, în timp ce o alta consideră că ascultarea muzicii clasice presupune un efort intelectual. Aceeași împărțire există și în privința mall-urilor; în timp ce unii consideră întreaga activitate relaxantă, alții o echivalează cu stresul. Asocierea muzicii clasice cu mall-urile are, deci, motive funcționale. Acest fapt este evident și pentru clienții magazinelor.

"E foarte bună! E liniștitoare."

"E ok ca ambient. Ar putea fi chiar mai multă."

"Este ok. Depinde de persoană. Sunt persoane care acceptă așa ceva, persoane care nu acceptă. Trebuie să ai o dispoziție necesară pentru a asculta muzica clasică."

"E ok pentru o plimbare în mall."

"Aș vrea să dureze mai mult pentru că m-am oprit din treabă să ascult muzica asta. Mi se pare o idee bună."

Au fost opinii ale celor prezenți vineri seară în ParkLake Shopping Center, unde au ascultat, grație Proiectului Radio România Muzical "Ascultă 5 minute de muzică clasică în spații neconvenționale", Farandola din Suita a II-a Arleziana de Georges Bizet în interpretarea Orchestrei Naționale de Tineret sub bagheta lui Cristian Mandeal.

Până la finalul lunii octombrie, cele 5 minute de muzică clasică zilnice vor fi difuzate în supermarket-uri, mall-uri, librării sau cafenele din întreaga țară. În același timp, se desfășoară și Programul național "Ascultă 5 minute de muzică clasică în școli", acesta fiind rezultatul unui parteneriat al postului nostru cu Ministerul Educației Naționale.

Reportaj realizat de Petre Fugaciu