Votează discul de muzică clasică al anului 2014

Montserrat Figueras - 'La voix de l'emotion' II - CD Review, 9 decembrie

Scor : 4.63 ( 8 voturi)

Acest articol este o compilație. Pentru că am fost atât de impresionată răsfoind și această nouă apariție discografică - a doua - pe care Jordi Savall o dedică memoriei soției sale, soprana Montserrat Figueras, care s-a stins din viață în 23 noiembrie 2011. mpresionată nu doar muzica în sine. Albumul ce reunește într-un evantai stilistic și geografic înregistrările realizate în decursul anilor de vocea ansamblului "Hesperion XX", include ca de obicei în cazul producțiilor lui Jordi Savall, alături de compact discuri, DVD-uri și o amplă documentație în cea mai frumoasă prezentare grafică cu putință. Sunt texte scrise de Jordi Savall, de cronicari, profesori universitari, directori de case de discuri, scriitori și chiar de un poet - Carles Duarte i Montserrat. Texte extraordinar de frumoase. Aceasta pentru că apariția lui Montserrat Figueras pe scenă, câteva decenii la rând a născut emoții cu totul speciale, prezența sa în lumea muzicii a fost cu totul deosebită. Și în ideea că poate, nu foarte mulți dintre dumneavostră veți cumpăra acest album - "La voix de l'emotion" - îmi permit să redau aici câteva fragmente care trezesc exact acel tip de emoție pe care o resimțim atunci când ascultăm înregistrările sopranei Montserrat Figueras.

Sentiment, frumusețe, memorie

"Mai mult de doi ani au trecut de la plecarea bruscă a lui Montserrat Figueras. Este o lungă și nouă etapă în viața noastră care se scurge ca un suspin, un suspin marcat de contrastul dintre vidul unui absențe fizice definitive și marea bogăție a memoriei, a ceea ce a fost, care rămâne intens prezent. Tăcerile și lacrimile care au stăpânit inimile noastre în timpul acestei etape dureroase purtând atâtea regrete și o nostalgie profundă, au lăsat puțin câte puțin locul - ca razele soarelui după furtună - unor gânduri de gratitudine și bucurie. Sentimentul de recunoștință profundă către cea care a fost, timp de mai mult de 40 de ani o parteneră atentă, fidelă și sensibilă, și mai ales o muză veritabilă, mereu inspirată și complice.

Diferitele berceuse, chansonuri, romanțe, arii, lamentații și laude dedicate Fecioarei Maria, cărora Montserrat le-a dat viață în această a doua colecție "La voix de l'emotion" ne permit să simțim în ce măsură minunatul mesaj artistic, uman și spiritual al actului său rămâne actual. Ne vom simți atinși de asemenea de o gamă infinită de expresii și de sunete de o frumusețe atât de pură, încât vor păstra pentru totdeauna această nouă "voce a emoției" în cea mai intimă memorie a noastră ."

Jordi Savall

"Alte cântărețe sunt admirate, adulate, adorate, acoperite cu flori. Montserrat a fost doar iubită - dar cu gratitudine și de către toată lumea. A apărut în momentul în care aveam cea mai mare nevoie de ea. Lumea nostră era un Babel cu disensiuni, cu exasperarea diferențelor, cu țipete. Vocea sa, vocea unui înger s-a mulțumit să fie ceea ce natura și arta au dorit - lumină, tandrețe, compasiune. Dar ea a văzut și mai departe. Ea a pledat pentru alte epoci, civilizații și rase, pentru cei uitați, pentru cei excluși. Mereu fraternală fiecăruia. A fost ea singură, întreaga Spanie - cu vibrația răgușită a secolelor îndepărtate, inflexiunea fiind fie maură, fie gitană și de asemenea mistic monahală…A dăruit vocea sa totalității acestei lumi care cântă. Exploratoare și cuceritoare, fără armură, doar cu forța credinței și a misiunii sale."

André Tubeuf

"Montserrat Figueras a fost doar lumină, a fost o autentică Doamnă a Luminii …fără nici o îndoială avea un dar natural distinct. A urmat o traiectorie exemplară grație unei munci imense, unei voințe și rigori care i-au adus respectul și recunoștința lumii muzicale în toată Europa și în cele cinci continente. În 17 iunie 2008, UNESCO a denumit-o "Artistă a Păcii", împreună cu Jordi Savall….Astăzi ne rămâne cântul său, în intimitatea amintirilor. Deschidem ferestrele pentru a regăsi lumina sa generoasă, născută din frumusețe și spiritualitate. Ascultând din nou vocea sa pe acest disc, sufletul ei curajos trăiește printre noi, total consacrat vieții și artei , într-o neobosită căutare a plenitudinii."

Carles Duarte i Montserrat

Ediția din 9 decembrie a CD Review reține câteva dintre piesele acestui album apărut la casa de discuri Aliavox în acest an, și cum era de așteptat, puteți să vă exprimați preferințele, participând la Campania Votează discul de muzică clasică al anului 2014 , organizată de Radio România Muzical, reținând și acest impresionant album Montserrat Figueras - "La voix de l'emotion" II.

Marina Nedelcu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu