Votează discul de muzică clasică al anului 2014

Dudamel și Mahler la Music box, 8 decembrie

Scor : 3.71 ( 7 voturi)

Vă propun un disc lansat în 6 octombrie 2014 de casa Deutsche Grammophon, pe care apare semnătura celebrissimului, astăzi, dirijor Gustavo Dudamel. Este vorba despre monumentala Simfonie a VII-a de Gustav Mahler, înregistrată alături de Orchestra Simon Bolivar din Venezuela. Dudamel este director muzical al acestei orchestre din 1999 - adică de când avea doar 18 ani.

Cazul lui Dudamel este într-adevăr unul special - astăzi nu are decât 33 ani, dar este o vedetă la nivel global. Și nu este vorba doar despre un marketing foarte bun aici - ci despre un dirijor extrem de talentat, foarte dăruit artei sale, cu rezultate excepționale. Dincolo de precizie și eficiență, este imposibil să nu admiri la Dudamel pasiunea pe care o investește în fiecare dintre interpretările sale. Iar publicul rezonează la acest lucru și pur și simplu, se lasă vrăjit de ceea ce face Dudamel pe scenă.

Dudamel și Gustav Mahler

Există și o legătură foarte puternică între Dudamel și muzica lui Gustav Mahler; Dudamel a devenit cunoscut la nivel internațional după ce a câștigat în 2003 concursul de dirijat Gustav Mahler de la Bamberg. Și în ultimii ani, a înregistrat 4 dintre cele 10 simfonii mahleriene, acesta cu Simfonia a VII-a de Mahler fiind al 5-lea din această serie.

Simfonia a VII-a de Mahler este, așa cum arată Gustavo Dudamel, "o simfonie totală - de la haos la glorie, de la sarcasm la tandrețe, de la un marș funerar la un seductăr tango. Este o simfonie cosmică cu o construcție perfectă și un scop emoțional de nivel galatic" .

Simfonia a VII-a de Mahler

Mahler a început să lucreze la Simfonia a VII-a în 1904, iar premiera, cu numeroase retușuri, a avut loc în 1908. Au fost ani în care Mahler a trecut de la rai la iad în viața personală - de la o situație stabilă profesională și familială, la aflarea veștii că suferă de o boală incurabilă de inimă și la doliul după prima fiică. Iar trecerea de la exuberanță la depresie se simte și în această simfonie a VII-a care durează aproape 80 minute.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu