Votează discul de muzică clasică al anului 2014

Studii cu pianista Valentina Lisitsa - Music box, 10 noiembrie 2014

Scor : 4.00 ( 15 voturi)

În 10 noiembrie 2014 se lansează la nivel internațional cel mai nou disc semnat de pianista de origine ucraineană Valentina Lisitsa. După discul lansat în aprilie 2014, cu muzică de Michael Nyman pe care-l puteți reasculta oricând pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2014, la romaniamuzical.ro, pianista, una dintre revelațiile ultimilor ani, a ales să interpreteze studii de Chopin și Schumann, un repertoriu eclatant care pune foarte bine în lumină calitățile ei tehnice deosebite. Este prima dată când un pianist are curajul de a propune unei mari case de discuri o asemenea alăturare: setul de studii op.10 și op.25 de Frederic Chopin, alături de Studiile simfonice op.13 de Robert Schumann, mai bine de 85 de minute de muzică - cu un numitor comun: virtuozitate și muzicalitate.

Pianista youtube

Valentina Lisitsa este cunoscută drept pianista youtube - aceasta pentru că în mod atipic pentru un interpret de muzică clasică, ea și-a construit notorietatea mai ales în mediul digital - contul ei youtube are peste 60 milioane de vizite și aproape 100.000 de abonați. De altfel, tocmai succesul ei de pe youtube a determinat pe reprezentanții casei de discuri Decca să-i ofere un contract exclusiv, pe care l-a semnat în 2012 - și până astăzi Valentina Lisitsa a lansat alături de casa Decca integrala lucrărilor concertante de Rahmaninov, lucrări de Liszt și albumul dedicat lui Michael Nyman.

Valentina Lisitsa a putut fi ascultată și la București anul trecut, într-un recital public la Ateneul Român.

Pagini de biografie și părerea criticului

Nu a vrut să fie încă o pianistă blondă rusoaică, cum singură spunem așa că după ce s-a stabilit în anul 1991 în Statele Unite ale Americii, Lisitsa a abandonat cariera de pianist concertist și a devenit un simplu funcționar al administrației americane. Din 2007 însă, a început să posteze pe youtube - și primele videouri au fost studiile de Chopin - versiunea ei fiind în prezent cea mai vizualizată interpretare a studiilor de Chopin de pe youtube.

Înțeleg de ce Lisitsa s-a bucurat de atât de mare succes: ea este o pianistă liberă, nonconformistă, foarte spectaculoasă tehnic în interpretare. Recunosc însă că mie mi-a plăcut mai mult interpretarea lui Jan Lisiecki, apărută anul trecut la Deutsche Grammophon pentru studiile de Chopin - care este mai plină de muzicalitate și poezie.

Noul disc al Valentinei Lisitsa poate fi ascultat în cadrul emisiunii Music box luni, 10 noiembrie, de la ora 19 și este inclus în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2014.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu