Votează discul de muzică clasică al anului 2014

Placido Domingo: 'Encanto del mar' - CD review, 29 octombrie 2014

Scor : 4.00 ( 6 voturi)

"Encanto del mar" este titlul celui mai recent album lansat de tenorul Placido Domingo, apărut în luna octombrie, spre bucuria admiratorilor acestui uriaș al scenei lirice.

El nu privește, în acest material apărut sub sigla Sony, spre lumea operei - afirmațiile sale în această direcție sunt binecunoscute și de necomentat, ci ne oferă o frumoasă călătorie în jurul Mediteranei, prin câteva dintre cele mai cunoscute piese tradiționale selecționate dintr-un repertoriu uriaș. Se strecoară în acest album, alături de titluri din Franța, Corsica, Spania, Italia, Grecia și câțiva autori consacrați - de la Joaquin Rodrigo cu celebrul său Aranjuez, la Plaisir d'amour de Jean-Paul-Égide Martini, piese din sfera clasică, ce traversează barierele dintre genuri prin popularitate.

Ce mesaj ne transmite Placido Domingo prin acest nou album - detașat de rigorile grand opera, de ideea de a contura un personaj anume? Simpla plăcere de a descoperi o muzică poate puțin familiară iubitorului de operă, de a asculta tenorul celor 114 roluri care cochetează și cu roluri de bariton, cântând relaxat și cu un real fior romantic.

Ce anume? Piese nu foarte sofisticate, nu foarte pretențioase pentru o voce atât de antrenată, însă având farmecul local desemnat și în titlu - cântece ale mării cu un acompaniament de chitară, violoncel, bas, percuție, acordeon și saxofon atunci când partitura o cere. Un episod reconfortant oferit nouă de cel care a semnat roluri emblematice de-a lungul timpului pe marile scene de operă ale lumii - de la Othello, Lohengrin, Parsifal, Don Carlo, Des Grieux, Faust, la Samson.

Marina Nedelcu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu