Votează discul de muzică clasică al anului 2014

Kent Nagano: Simfoniile 2 si 4 de Beethoven - CD Review, 27 octombrie 2014

Scor : 4.00 ( 3 voturi)

"Poezia libertății" și-a denumit dirijorul Kent Nagano ultimul său album Beethoven, lansat de casa de discuri Sony în 7 octombrie. Este un ultim capitol dintr-o integrală a simfoniilor creatorului german pe care dirijorul american o realizează la pupitrul Orchestrei Simfonice din Montreal.

Ne punem întrebarea - o nouă integrală a Simfoniilor de Beethoven? Da, domeniul oferă o asemenea perspectivă, atâtea căi de exprimare a celor mai intense emoții și experiențe de viață, încât orice nouă lectură este binevenită. Da, atunci când vine din partea unui dirijor, cunoscut pentru eleganța discursului său, pentru preocupările și orizontul larg pe care îl propune.

Răspunsul negativ ar conduce către genul de pledoarie pe care însuși Kent Nagano o propune în cartea pe care o semnează și care a apărut la Berlin aproape concomitent cu acest ultim album Beethoven. - "Expect the unexpected" - în traducere "Așteaptă neașteptatul". "Ar fi o pierdere - dirijorul se referă la fenomenul muzicii clasice în general - o pierdere care nu doar ar sărăci societatea de perspectiva sa culturală, dar ar deposeda-o de inspirație, înțelepciune, emoții profunde și de simțul comunității".

Care este pledoaria lui Kent Nagano, pe marginea Simfoniilor a II-a și a IV-a de Beethoven ? Alături de titlul distinct pe care l-a desemnat odată cu apariția fiecărui album, el consideră că ceea ce ne transmite muzica lui Beethoven, ține de realitatea pe care o trăim și noi astăzi, de aceea el ne este contemporan. Și Nagano exprimă această calitate prin energia pe care o imprimă muzicii, acolo unde partitura o cere - foarte atent la detalii, la tempo-rile originale, foarte corect din punct de vedere istoric la tot ceea ce ține de arta interpretării, și totuși foarte actual.

Reținem însă ideea de bază - această neprețuită poezie a libertății, pe care muzica are darul de a o exprima, poate în cea mai mare măsură.

Discul poate fi ascultat luni, 27 octombrie, în cadrul rubricii CD Review (ora 11.30) din emisiunea Arpeggio și este inclus în campania Votează discul de muzică clasică al anului 2014.

Marina Nedelcu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu