Votează discul de muzică clasică al anului 2014

VIDEO. St Petersburg cu Cecilia Bartoli - Music box, 13 octombrie 2014

Scor : 4.59 ( 27 voturi)

La Radio România Muzical putem asculta chiar în ziua lansării sale internaționale noul disc al celei mai bine vândute cântărețe de muzică clasică din prezent: adulata Cecilia Bartoli. Și ca întotdeauna, mezzosoprana italiană surprinde din nou, public și critică, cu repertoriul de pe noul său album intitulat "Sankt Petersburg" - sunt arii care au figurat în repertoriul teatrului Mariinski pe parcursul secolului al XVIII-lea, scrise de muzicienii de pe lângă curtea a trei țarine: Ana, Elisabeta și Ecaterina cea Mare.

Și o altă lansare…

Vă promit o audiție fascinantă semnată de Cecilia Bartoli și ansamblul I Barocchisti semnat de Diego Fasolis, dar înainte aș vrea să amintesc că tot în 13 octombrie 2014 se lansează la nivel internațional un alt album cu muzică barocă: muzica de scenă La Concordia de pianeti semnată de Antonio Caldara. Atrage atenția faptul că în distribuția acestui disc apărut la casa Archiv, specializată în muzică veche, apare și mezzosoprana română Ruxandra Donose, disc pe care-l puteți asculta duminică, 12 octombrie, de la ora 19.30.

Cred că punctul de atracție al acestui disc de asemenea inclus în campania Votează discul de muzică clasică al anului 2014 sunt ariile cântate în limba rusă - este prima dată când Cecilia Bartoli a înregistrat arii în limba rusă. Autorul lor: Hermann Raupach - din opera Altsesta.

Ne-am obișnuit ca în fiecare toamnă, Cecilia Bartoli să propună o nouă surpriză discografică. De data aceasta, să o asculți pe Cecilia Bartoli cântând în limba rusă este într-adevăr ceva cu totul ieșit din comun.

Cecilia Bartoli gândește totul însă în stil mare. Mă gândesc și la prezentarea pentru presă a acestui nou disc care a avut loc lunea trecută, nici mai mult, nici mai puțin, decât în galeria oglinzilor de la Versailles. Era poate mai potrivit decorul Ermitajului de la Sankt Petersburg, dar dat fiind actualul context internațional, înțelegem de ce s-a preferat decorul la fel de somptuos al Versaillesului.

Ca de obicei, Cecilia Bartoli s-a implicat ea însăși în realizarea proiectului muzical pe care-l regăsim pe acest album St Petersburg. Ea însăși a căutat și a selectat din bibilioteca teatrului Mariinski partituri considerate pierdute în ultimii 200 ani - muzici care puteau fi ascultate la Sankt Petersburg în vremea marilor țarine ale Rusiei - în perioada iluminismului. Majoritatea partiturilor sunt în limba italiană - ca și muzicienii pe care țarinele secolului XVIII îi angajau pentru ca compune la Sankt Petersburg. O muzică minunată, cu nimic mai prejos de ceea ce se scria în acel timp în marile centre muzicale din Europa vestică. Probabil că de fapt acesta era un scop în sine pentru conducătorii Rusiei de atunci - să demonstreze că Rusia era o mare putere în Europa, din toate punctele de vedere.

Cecilia Bartoli, o super-vedetă a teatrului liric actual, s-a impus atât datorită vocii ei speciale, atât de versatile, cât și proiectelor muzicale pe care le abordează. Nu cred că există o altă cântăreață care să adus atâtea lucrări noi în circuitul de concert de astăzi.

Recunosc că mai mult poate decât în cazul altor proiecte discografice ale Ceciliei Bartoli - sunt acum în totala admirație a acestei cântărețe atât de talentate și inteligente. Vocea îi sună magnific - cu aceeași lejeritate și versatilitate care au consacrat-o, remarcabil pentru o cântăreață care se apropie de 50 ani. Bartoli știe foarte clar cum se cântă muzica barocă - este clar una dintre cele mai bune cântărețe de muzică barocă care au activat vreodată - iar vocea îi permite să urmărească acest tip de scriitură pe care nu prea mulți pot să-l abordeze.

Și mai ales, Bartoli știe să facă orice cântă să pară interesant. Alege repertoriul cu grijă și la fel, partenerii de scenă. Față de precedentele înregistrări, ansamblul I barrochisti, condus de Diego Fasolis, mi se pare că are un sunet mult mai adunat, compact - este un ansamblu flexibil care urmărește îndeaproape cele mai mici intenții interpretative ale solistei.

Pe scurt, St Peterburg mi se pare o mare reușită - dincolo de vâlva care s-a creat în jurul acestei lansări.

Noul album al Ceciliei Bartoli poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 13 octombrie, de la ora 19 și în reluare duminică, 19 octombrie, de la 13.05. Este de asemenea inclus în campania Votează discul de muzică clasică al anului 2014.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu