Votează discul de muzică clasică al anului 2014

Alice Sara Ott și Francesco Tristano - Albumul 'Scandale' (CD review, 3 octombrie 2014)

Scor : 3.43 ( 7 voturi)

Alice Sara Ott și Francesco Tristano, doi artiști ai Casei de discuri Deutsche Gramophone, oferă melomanilor o provocare printr-un nou album lansat în 8 septembrie 2014.

Și-au dorit să declanșeze un scandal, însă doar au incitat imaginația și poate și energiile latente ale publicului - Alice Sara Ott și Francesco Tristano, doi pianiști din generația '80, cu ultimul lor album apărut la casa de discuri Deutsche Gramophone. Se numește "Scandale", pornind de la piesa centrală - "Ritualul primăverii" de Igor Stravinski în versiunea pentru două piane realizată tot de compozitor. Se cunoaște faptul că la data primei audiții, "Sacre du printemps" a declanșat un scandal uriaș în societatea pariziană.

Dezinvolți, cei doi pianiști ne oferă un spectacol uluitor. Ei "dansează" pe claviatură în ritmurile terifiante ale creatorului rus. S-au întâlnit cu trei, patru ani în urmă, se cunosc bine, își descoperă afinitățile și în aceste condiții "muzica se naște natural și foarte ușor", după cum declară Alice Sara Ott. Virtuozitatea este năucitoare, tehnica de înregistrare - de ultimă oră, spectacolul sonor - total. Simțim uneori pulsația pământului cu reverberațiile sale. Există un moment în scenariul muzical în care linia basului este amplificată prin lovituri suplimentare. De-altfel calitatea percusivă a pianelor este atât de bine pusă în valoare încât reducția timbrală, lipsa orchestrei poate trece în plan secund.

Albumul "Scandale" oferă și alte surprize ...pentru două piane: Valsul de Maurice Ravel, Povestea prințului Kalender din Suita "Șeherazada" de Nikolai Rimski -Korsakov, și o lucrare pe care Francesco Tristano o semnează în calitate de compozitor (descoperim astfel un artist cu un orizont mult mai larg). Vă recomandăm acest album alert, exploziv, cu o notă de modernitate subliniată în mod distinct de cei doi protagoniști.

Marina Nedelcu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu