Votează discul de muzică clasică al anului 2014

Soprana Patricia Petibon în pagini de la albumul 'La Belle Excentrique' - Portret nonconformist, 5 octombrie 2014

Scor : 4.40 ( 5 voturi)

Bun regăsit, doamnelor și domnilor. Sunt Liliana Staicu și începând de astăzi, în fiecare dimineață de duminică, vă propun să deslușim împreună trăsăturile artistice ale unora dintre cei mai în vogă artiști ai momentului. De la tinerii interpreți care urcă acum treptele afirmării, până la numele consacrate ale genului, toți își vor găsi locul în această jumatate de oră a weekendului, aici, la Radio România Muzical.


Prima propunere…

Seria acestei stagiuni este deschisă de o soprană care a studiat mai întâi muzicologia la Conservatorul din Paris, pentru ca ulterior să se îndrepte și către canto. A fost descoperită de dirijorul William Christie, cel care i-a orientat repertoriul către preclasic, devenind una dintre solistele cu care a colaborat constant în concertele și înregistrările realizate cu ansamblul "Les Arts Florissants". În această companie, artista căreia îi dedic acest portret nonconformist a urcat pe scene prestigioase precum cele de la Scala din Milano, Teatro Colon din Buenos Aires, Wigmore Hall din Londra sau pe cea a festivalului de la Aix-en-Provence.

Numele ei este Patricia Petibon și am ales a v-o prezenta astăzi prin intermediul celui mai nou album al său, lansat în urmă cu doar o săptămână - pe 29 septembrie - "La Belle Excentrique".

Deși repertoriul său s-a dezvoltat cu preponderență în zona muzicii preclasice, pentru acest cel mai recent album, Patricia Petibon a ales să exploreze un teritoriu ce îi este la fel de apropiat - cel al chansonului francez, al muzicii vocale ce poartă semnăturile unora dintre compozitorii de marcă ai Franței precum Francis Poulenc, Erik Satie, Leo Ferré, Reynaldo Hahn sau Gabriel Fauré.


Albumul "La Belle Excentrique"

…este, asemenea titlului, oarecum excentric, prin succesiunea pieselor vocale cu unele eminamente instrumentale, prin alternanța pieselor cu iz de cabaret cu cele pline de sensibilitate și eleganță. Este, cu siguranță, un disc destul de pretențios, nicidecum ușor de ascultat și de înțeles, cu o muzică ce nu este pe gustul tuturor. Dincolo însă de structura muzicală a acestui album, rămân calitățile vocale de necontestat ale Patriciei Petibon. Versatilitatea, luminozitatea și strălucirea, agilitatea sunt atributele care îi definesc vocea și care o îndreaptă spre acele alegeri repertoriale apte de a-i pune în valoare calitățile.
Liliana Staicu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu