Votează discul de muzică clasică al anului 2014

VIDEO. Mezzosoprana Elina Garanca - albumul Meditation, Music box, 15 septembrie 2014

Scor : 4.00 ( 18 voturi)

Vă propun un album lansat de Deutsche Grammophon chiar astăzi, în 15 septembrie 2014. Pe coperta lui regăsim numele mezzosopranei letone Elina Garanca, iar albumul se intitulează Meditation, pentru că pe el putem asculta, așa cum bănuiți, lucrări de factură religioasă.

În materialul de prezentare a acestui album, pe care l-am inclus în campania Votează discul de muzică clasică al anului 2014, productorii au spus că pe el regăsim "o minunată selecție de muzică spirituală dedicată eternei căutari a păcii interioare. Este probabil cel mai personal dintre discurile Elinei Garanca, un disc ce-l pune în legătură pe ascultător cu rădăcinile letone ale Elinei Garanca".

Da, și eu cred că piesele letone de pe acest disc, practic necunoscute, sunt foarte interesante și reprezintă într-adevăr o descoperire: este vorba despre Dievaines de Ugis Praulins și două piese din ciclul Silent songs de Peteris Vasks.

Elina Garanca a înregistrat acest album în compania Corului Radiodifuziunii Letone și a Orchestrei Radiodifuziunii din Saarbrucken, dirijor Karel Mark Chichon.

Cine este Elina Garanca?

Elina Garanca, mezzosoprana care-și aniversează în 16 septembrie împlinirea a 38 de ani de viață, este cu siguranță unul dintre cele mai importante nume ale teatrului liric contemporan. O voce caldă, cu un timbru special, o apariție de divă, blondă și foarte frumoasă, spectacole pe cele mai mari scene aplaudate de public și de critică, un contract exclusiv cu Deutsche Grammophon încă din 2005 și 29 de albume pe care apare numele ei (opere integrale, gale de operă sau recitaluri) - aceasta este Elina Garanca.

Am admirat la noul album Meditation al Elinei Garanca selecția repertorială și faptul că reușește să pună în lumină valori ale culturii țării sale, Letonia. Pe disc figurează însă și alte foarte cunoscute lucrări: Sanctus și Repentir din Missa solemnă a Sfintei Cecilia de Charles Gounod, Laudate Dominum din Vesperae solenne de confessore de Wolfgang Amadeus Mozart, Miserere mei, Deus de Gregorio Allegri, Salve Regina de Giacomo Puccini, Ave Maria de Giulio Caccini și Ave Maria de William Gomez.

Vă recomand să folosiți audiția acestor piese ca pe o posibilitate de călătorie către eul interior al fiecăruia dintre dvs. Chiar dacă par cuvinte mari, totuși, cred că tocmai hrănirea acelui eu interior ne face să fim, zi de zi, mai buni și plini de viață.

Discul Meditation poate fi ascultat în premieră luni, 15 septembrie, de la ora 19, în cadrul emisiunii "Music box" și în reluare duminică, 21 septembrie, de la ora 13.30.  

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu