Votează discul de muzică clasică al anului 2014

Ionel Perlea - compozitor și dirijor - Polifonii, 9 și 12 septembrie 2014

Scor : ( 0 voturi)

Ionel Perlea - compozitor și dirijor este titlul celui mai recent album apărut la Editura Casa Radio în seria Radiolegende - înregistrări istorice din Arhivele Radio România, album ce restituie prețioase momente din portretul complex al celui considerat "cavaler al Spiritului, artist de o impecabilă ținută etică, ce a îndrăznit întotdeauna spre cele mai largi orizonturi." (Eugen Pricope)

Șef de orchestră de talie mondială, recunoscut în toate enciclopediile de specialitate, Ionel Perlea a lăsat moștenire și o creație muzicală importantă, dominată de spiritul romantic, mai ales de cel german, întrucât, se știe, a urmat studiile muzicale la conservatoarele din Munchen și Leipzig. Ca și Silvestri, Lipatti sau Rogalski, Ionel Perlea a compus puțin, fiind absorbit de activitatea interpretativă. Liedurile sale (interpretate de soprana Georgeta Stoleriu și pianista Martha Joja), ca și Scherzo simfonic Don Quijote (în versiunea Orchestrei Naționale Radio și a dirijorului Paul Popescu) conferă dimensiunea unui creator autentic și foarte inspirat.

Memorabile au rămas concertele pe care Ionel Perlea le-a dirijat la București, în 1969, din care CD-ul de față reține Preludiul și Moartea Isoldei de Richard Wagner (cu Orchestra Națională Radio) și Preludiu la după-amiaza unui faun de Claude Debussy. Sunt momente de trăire intensă și ardentă realizate cu un calm divin în pofida faptului că muzicianul gesticula doar cu mâna stângă.

Sunt momente unice ca valoare artistică și emoțională, pe care vi le oferim în emisiunea Polifonii din 9 și 12 septembrie. Albumul este inclus în campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2014".

Monica Cengher


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu