Votează discul de muzică clasică al anului 2014

Pierre-Laurent Aimard - Clavecinul bine temperat: Music box, 18 și 25 august

Scor : 4.42 ( 12 voturi)

Ne vom delecta cu Bach - un album care a apărut pe piață chiar în data audiției la Radio România Muzical, adică 18 august 2014.: caietul I din Clavecinul bine temperat de Johann Sebastian Bach, în interpretarea pianistului francez Pierre Laurent Aimard, același care în 2008 s-a bucurat de un imens succes cu un alt disc Bach, cuprinzând Arta fugii.

Deutsche Grammophon a pus la dispoziția presei și un material audio ce cuprinde câteva dintre gândurile lui Pierre Laurent Aimard referitoare la acest album:

"Sunt fericit să împărtășesc cu dvs. câteva impresii despre câteva preludii și fugi din acest incomparabil ciclu. Ceea ce am găsit deosebit, în aceste câteva decenii de când iubesc această muzică, este că nu te plictisești niciodată de ea, este o excepție. Și cred că acest lucru se întâmplă din cauză că există o bogăție extraordinară în aceste lucrări, mereu poți găsi ceva nou în ele. Așa că eu am ales să vă ofer modul meu de a interpreta această muzică, însă sunt sigur că pot exista atâtea altele."

Într-adevăr, Pierre Laurent Aimard are un mod cu totul personal de a interpreta muzica lui Johann Sebastian Bach. Mie mi-a transmis o stare pe care mi-e greu să o definesc - de contopire cu ceva mai presus de noi, și totuși, de legătură cu prezentul contemporan concret. Poate din cauză că muzica lui Bach rămâne suspendată între Dumnezeu și omenire….

Un veritabil tur de forță este înregistrarea tuturor celor 24 de preludii și fugi din caietul I al Clavecinului bine temperat. Dacă mai este nevoie să reamintesc Clavecinul bine temperat este o colecție de 48 de preludii și fugi scrise de Bach în scop didactic, cuprinse în două caiete datate 1722 și 1742. Dincolo de scopul didactic - acela de a forma interpreți la clavecin - de fapt, la pian - pentru că doar pianul este bine temperat - Bach a reușit să creeze un opus care strălucește prin arta sa contrapunctică, studiată de toți compozitorii care i-au urmat lui Bach. Așa încât, a interpreta Clavecinul bine temperat este o piatră de încercare pentru toți marii pianiști - un pisc, cred, atins de Pierre Laurent Aimard care păstrează și o nuanță de tehnică clavecinistică în versiunea pe care o propune.


Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu