Votează discul de muzică clasică al anului 2014

VIDEO. Benjamin Grosvenor - Dances: Music box, 11 august 2014

Scor : 3.75 ( 12 voturi)

Un disc lansat cu o săptămână în urmă, în 4 august 2014 - se intitulează Dances și este semnat de un foarte tânăr pianist britanic, care era însă deja o carieră remarcabilă. Este vorba despre Benjamin Grosvenor, pianistul de 22 ani comparat cu Evgheni Kissin. Discul sau Dances este inclus în campania Radio România Muzical "Votează discul de muzică clasică al anului 2014"

Prima lucrare de pe disc: Partita a IV-a BWV 828 în Re major de Johann Sebastian Bach - ne aflăm în fața unui proiect ce reunește lucrări de inspirație dansantă din 300 ani de muzică. Este remarcabil că la doar 22 ani, Benjamin Grosvenor își publică al treilea disc la una dintre cele mai importante case de discuri de la ora actuală - contractul a fost semnat în 2011 și primul disc a apărut în ianuarie 2012, iar al doilea, în ianuarie 2013. Ceea ce atrage atenția la acest al treilea disc Dances semnat de Benjamin Grosvenor este selecția repertorială foarte interesantă - un mix de piese foarte cunoscute, dar și lucrări mai puțin cunoscute, toate într-o interpretare care te face să te gândești că până la urma talentul nu ține deloc cont de vârstă. Deși subiectivă fiind, parcă apreciz mai mult Chopin interpretat de Jan Lisiecki, un alt pianist-minune de 18 ani.

Benjamin Grosvenor a inclus pe discul Dances două lucrări de Frederic Chopin: Andante spianato și Marea poloneză și Poloneza nr.5 în fa diez minor.

Cine este Benjamin Grosvenor?

Numele lui Benjamin Grosvenor cred că vă este deja cunoscut, mai ales din înregistrările și transmisiunile directe difuzate la Radio România Muzical sub emblema emisiunii Scena europeană, materiale primite de la radiodifuziunile europene prin Uniunea Europeană de Radio. Aceasta, pentru că Benjamin Grosvenor este un pianist promovat intens de BBC: în 2004, Grosvenor era declarat, la 11 ani, câștigător al concursului pentru tinere talente organizat de BBC; la 19 ani, în 2011, debuta la BBC Proms, în prima seară a festivalului, cu un succes remarcabil. De altfel, Grosvenor a revenit și în 2012 la BBC Proms, iar anul acesta, în 2014, susține un concert în 8 august și un recital în 1 septembrie. Doar atât spus, și tot este un parcurs excepțional pentru un pianist de 22 ani, care a inclus pe discul său Dances 3 mazurci și un vals de Aleksandr Skriabin. În 2011, când Benjamin Grosvenor a semnat contractul cu casa Decca, devenea cel mai tânăr pianist cu care celebra casă colaborase vreodată și totodată, primul pianist britanic din ultimii 60 de ani care înregistra pentru Decca. Și asta în condițiile în care Grosvenor era încă student al Academiei Regale de Muzică din Londra - a absolvit în 2012.

Un talent excepțional, însă, pus în lumină și de interpretarea unui opus de Enrique Granados: Preludiu și 8 valsuri poetice. Nu lipsește nici ceea ce aș putea numi valsul suprem - Frumoasa Dunăre albastră - în forma unei arabești de concert semnate de Andrey Schulz Evler pe temele lui Johann Strauss fiul. Iar pentru finalul călătoriei prin 300 de ani de istorie a dansurilor în muzica instrumentală au fost păstrate Tangoul op.165 nr.2 de Isaac Albeniz și Studiul Boogie Woogie de Morton Gould.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu