Votează discul de muzică clasică al anului 2014

VIDEO. Ingolf Wunder interpretează Ceaikovski și Chopin - Music box, 4 august 2014

Scor : 3.70 ( 10 voturi)

Avem ocazia să-l ascultăm pe un tânăr pianist austriac de 29 ani, Ingolf Wunder, pe cel mai nou disc al său, lansat în 14 iulie 2014 de casa Deutsche Grammophon: albumul conține Concertele nr.1 de Ceaikovski și nr.1 de Chopin, înregistrate în 2012 alături de Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, dirijată de Vladimir Ashkenazy, în cadrul Festivalului "Nopți albe" la Sankt Petersburg.

Premiul al II-lea la Concursul Chopin

Ingolf Wunder a intrat pe orbita vedetelor internaționale, în 2010, când a cucerit premiul II la Concursul Chopin de la Varșovia, ca și premiile pentru cea mai bună interpretare a unui concert chopinian și a polonezei-fantezie.

După acest succes, Ingolf Wunder a semnat un contract exclusiv cu Deutsche Grammophon și a publicat un prim disc - intitulat "300", apărut la începutul anului 2013.

Iar acum, iată că s-a lansat acest al doilea disc semnat de Ingolf Wunder, acest pianist care demonstrează maturitate, o concepție clară, în linii masculine, a două dintre cele mai importante concerte romantice pentru pian și orchestră din literatura universală. Albumul este inclus și în campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2014", acolo unde vă invit să dați note discurilor preferate.

Ceaikovski…

Concertul nr.1 de Ceaikovski este o partitură care se potrivește acestui tip de concepție - evident și faptul că Wunder apare alături de o orchestră rusă este un atu. Pentru că Ceaikovski interpretat de o orchestră rusă are o calitate aparte - sunetul este mai bogat, mai colorat, iar ethosul muzicii este minunat pus în valoare. Deși austriac, Wunder se asortează acestei concepții a Filarmonicii din Sankt Petersburg, sprijinit și de un dirijor care el însuși este un apreciat pianist.

Așa că ne aflăm în fața unei interpretări de referință a Concertului nr.1 în si bemol minor de Piotr Ilici Ceaikovski, cu pianistul Ingolf Wunder și Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, dirijată de Vladimir Ashkenazy.

Chopin…

Pe același disc al pianistului Ingolf Wunder găsim și Concertul nr.1 op.11 în mi minor pentru pian și orchestră de Frederic Chopin - o alegere repertorială care nu miră, pentru un pianist care a câștigat premiul al II-lea la Concursul Chopin de la Varșovia în 2010. Chopin nu este însă specialitatea orchestrei ruse, iar tempii foarte relaxați din partea a III-a nu mi se par o alegere foarte fericită. Aceasta în contrast cu partea I care mi se pare mai masculin construită, fără efuziuni de tip romantic. Cea mai echilibrată parte mi s-a părut a doua, de altfel, emoționantă și prin scriitura în sine. Însă aceste observații țin de gustul criticului - aș fi fericită să aud cât mai des interpretări de acest indubitabil calibru internațional.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu