Votează discul de muzică clasică al anului 2014

Vivaldi recomposed by Max Richter - Music box, 14 iulie 2014

Scor : 3.96 ( 23 voturi)

În 28 aprilie 2014 apărea un album pe care am considerat că este potrivit să-l ascultăm pe parcursul acestei veri: pentru că este o muzică atipică - este și nu este muzică clasică; este mai curând o formă de artă sonoră contemporană foarte incitantă și care se bucură de un foarte mare succes la public.

Albumul se intitulează "Recomposed by Max Richter - Anotimpurile de Vivaldi" și a fost lansat sub sigla binecunoscutei case Deutsche Grammophon care se mândrește de altfel că a semnat un contract de exclusivitate cu Max Richter, un compozitor britanic de 48 de ani a cărui influență este foarte mare în ultimii 10 ani.

Prima ediție a Anotimpurilor de Vivaldi recompuse de Max Richter a apărut în 2012 și a fost un foarte mare succes de vânzări - în aprilie 2014 a apărut a doua versiune a acestei lucrări. De altfel, garanție a calității materialului stă și interpretarea: violonistul Daniel Hope în postură solistică, alături de Orchestra de Cameră Konzerthaus din Berlin, dirijată de André de Ridder.

Ascultând Anotimpurile vivaldiene recompuse de Max Richter m-am gândit la spectacolul "Orfeu și Euridice" pe care l-am văzut pus în scenă cu ani în urmă la Teatrul Bulandra: un spectacol de operă - meditație asupra originalului semnat de Gluck. Așa ceva găsim și în muzica lui Max Richter - recunoaștem temele principale din Anotimpurile vivaldiene, dar știm că este cu totul altceva: este mai curând reflecția acestei muzici în conștiința unui compozitor contemporan extrem de talent.

Este greu de explicat în cuvinte în ce constă magia unei muzici - așa că aleg să vă ofer Anotimpurile lui Vivaldi, reinterpretate de Max Richter fără alte multe explicații. Și sunt convinsă că această muzică vă va vorbi și vouă așa cum mi-a vorbit mie: despre omul contemporan îndrăgostit de Vivaldi.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu