Votează discul de muzică clasică al anului 2014

VIDEO. Ultimul disc al dirijorului Claudio Abbado (1933-2014): Music box, 30 iunie 2014

Scor : 4.67 ( 30 voturi)


Este o înregistrare din chiar ultimul concert pe care l-a dirijat - în cadrul Festivalului de la Lucerna, în 23 august 2013, la pupitrul Orchestrei Festivalului din Lucerna. În programul acelui ultim concert au figurat Simfonia a VIII-a de Schubert și Simfonia a IX-a de Bruckner. Această simfonie bruckeriană este inclusă pe discul care apare în 30 iunie 2014 la nivel internațional - ultimul disc lăsat de maestrul regretat de toți, Claudio Abbado.

Sunt sigură că nimeni nu și-a închipuit că acel concert din 23 august 2013 urma să fie ultimul dirijat de Claudio Abbado - deși maestrul avea 80 ani (zilele trecute, în 26 iunie 2014, ar fi împlinit 81 ani): probabil că și lansarea CD-ului a fost sinconizată cu această aniversare, prima, fără Abbado.

Însă există ceva dintr-un cântec de lebădă în această Simfonie a IX-a de Bruckner - ea însăși ultima simfonie a lui Bruckner, rămasă neterminată. Suntem în fața unei interpretări magistrale - Abbado a lăsat aici tot ce știa despre muzică, mai ales despre modul cum muzica transcende timpul și spațiul, transformându-se într-o experiență mistică.

Nu sunt cuvinte mari: sunt sigură că dacă ascultați cu atenție această simfonie a IX-a de Bruckner, interpretată de Orchestra Festivalului din Lucerna, dirijată de Claudio Abbado, veți simți același lucru.

Și veți înțelege mai bine de ce am inclus acest disc magistral în campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2014". Pentru că acest disc chiar este unul dintre cele mai bune ale anului 2014 - ceea ce sper să reiasă și din notele pe care i le acordați dvs. în această campaniei.

Music box - emisiunea de actualitate discografică de la Radio România Muzical, acum, la final. Sunt Cristina Comandașu și vă mulțumesc pentru atenție.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu